Russische troepen nemen dorp in buiten Krim - Kiev eist terugtrekking

Oekraïense soldaten staan bij een grenspost bij Cherson waar Russische soldaten vandaag ook zouden zijn aangekomen.
Oekraïense soldaten staan bij een grenspost bij Cherson waar Russische soldaten vandaag ook zouden zijn aangekomen. Foto Reuters / Valentyn Ogirenko

Werd het eerder op de middag nog tegengesproken, inmiddels zouden Russische troepen toch zijn neergestreken in het dorp Strilkove, dat ten noorden van de Krim ligt. De Russische soldaten zouden een aardgasverdeelstation hebben ingenomen.

Eerder meldde het Oekraïense ministerie van Defensie in een verklaring:

“Eenheden van het Oekraïense leger hebben een poging afgeslagen van troepen van de Russische federatie om de regio Cherson binnen te komen bij Strilkove.”

Maar inmiddels is duidelijk dat de troepen wel degelijk zijn het gebied zijn ingetrokken. Persbureau Reuters schrijft dat er ruim zestig Russische soldaten zouden zijn geland en zes helikopters. Dit zou beeld zijn van de helikopters, maar dat is niet bevestigd.

http://youtu.be/irFtFZ1DajY

In een verklaring spreekt het ministerie van Buitenlandse Zaken van zeker tachtig soldaten en vier helikopters. Het ministerie roept op tot onmiddellijke terugtrekking. Een woordvoerder van de Oekraïense grenswacht zei dat er nog geen sprake is van een “dreiging” op dit moment.

Strilkove verbindt de Krim met het vasteland:

Gespannen sfeer op de Krim

Morgen wordt er een referendum gehouden over aansluiting van de Krim bij Rusland. Het parlement in Kiev ontbond vanmorgen het parlement op de Krim als een soort symbolische daad van verzet. Rusland sprak eerder vandaag een veto uit over een VN-resolutie die het referendum ongeldig zou verklaren.

De sfeer op de Krim is in afwachting van het referendum uiterst gespannen, zo bericht NRC-redacteur Emilie van Outeren vanuit de hoofdstad Simferopol. Hoewel de meeste mensen volgens haar gewoon doorgaan met hun dagelijkse bezigheden, zijn er op straat ook verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van de Russificatie. De aanwezigheid van ongemarkeerde Russische militairen en lokale milities verergeren die spanning.

Het leidt tot opmerkelijke taferelen zo beschrijft Van Outeren de situatie:

“Ik was vandaag bij een militaire basis waar Oekraïense en Russische militairen samen met militieleden theedronken bij de ingang, terwijl om hen heen Russische militairen loopgraven aan het graven waren.”

De Russen beloven de mensen financiële vooruitgang op het gebied van pensioenen, gezondheidszorg en onderwijs als ze zich aansluiten bij Rusland, zegt Van Outeren:

“Vanmiddag werd op het centrale Leninplein in Simferopol een concert gegeven met verschillende Russische artiesten en veel wit-blauw-rode vlaggengewapper. Daar sprak ik iemand die bij het referendum vooral vanwege die beloften voor aansluiting gaat stemmen. ‘Als je al je hele leven op brood en water leeft en er komt iemand die je cake belooft, dan kies je daar toch voor?’”