ADO en PSV boeken zege - Vitesse en Roda JC verliezen

Scheidsrechter Kevin Blom wordt belaagd door Vitesse-spelers nadat hij een penalty heeft gegeven aan PSV. Memphis Depay scoorde daar de 2-1 uit. Foto ANP / Olaf Kraak

ADO Den Haag heeft met een zege van 2-1 drie punten overgehouden aan het eredivisieduel met FC Groningen. Het eveneens tegen degradatie strijdende Roda JC gaf bij Heracles Almelo een voorsprong uit handen en verloor met 2-1. Ook voor PSV werd het 2-1 tegen Vitesse.

ADO kwam tegen Groningen in de 63e minuut op 1-0. Botteghin haalde even eerder een doorgebroken Haagse aanvaller neer en kreeg terecht rood. ADO kreeg bovendien een strafschop ofschoon de overtreding buiten het zestienmetergebied was gemaakt. Roland Alberg liet die kans niet liggen.

Met tien tegen elf kwam Groningen nog wel terug. Richairo Zivkovic schoot twaalf minuten voor tijd raak. In de negentigste minuut viel alles bij ADO echter alsnog de goede kant op. Dion Malone werd met een steekpass dwars door de Groningse defensie heen weggestuurd en hij kroonde zich tot matchwinnaar.

PSV al vroeg goed in wedstrijd

In het Gelredome werd het vanavond 2-1 voor de Eindhovenaren. Jürgen Locadia profiteerde al vroeg in de wedstrijd van een fout van Vitesse-doelman Piet Velthuizen. Na een onterecht gegeven strafschop werd het 2-1 via Memphis Depay. Tussendoor had Zakaria Labyad met een afstandsschot gelijkgemaakt.

PSV werd door Vitesse stevig in het zadel geholpen. Velthuizen tikte de bal per ongeluk te ver voor zich uit toen Locadia hem onder druk zette. De PSV-aanvaller was er als de kippen bij om van dat buitenkansje te profiteren. In de achttiende minuut toonde oud-PSV’er Labyad zijn klasse. Hij kapte zich vrij en krulde de bal van buiten het strafschopgebied over PSV-goalie Jeroen Zoet heen.

Na een halfuur versierde Jetro Willems een strafschop voor PSV. De verdediger ging makkelijk liggen. Velthuizen keerde de inzet van Depay, maar Ji-Sung Park was attent en kopte de bal weer voor het doel. De doorgelopen Depay zette daar zijn hoofd tegen de bal en scoorde alsnog.

In de tweede helft zette Vitesse steeds meer druk op de Eindhovense defensie. Met name in de vijf minuten blessuretijd waren er enkele benauwde momenten voor het doel van Zoet. Uiteindelijk lukte het de Arnhemmers niet om langszij te komen en daarmee is een definitief einde gekomen aan de titelaspiraties van de geelzwarten.

Tussenstand klassement

In de stand klimt PSV nu naar de derde plaats met vijftig punten uit 28 duels. Dat zijn er twee minder dan nummer twee Vitesse. FC Twente (49 punten) en Feyenoord (48 punten) komen morgen nog in actie en kunnen dan PSV weer inhalen. Ajax is met 58 punten uit 27 duels koploper. ADO klimt van de vijftiende naar de dertiende positie. Heracles komt op gelijke hoogte met FC Groningen en staat elfde. Roda zakt van de zeventiende naar de achttiende stek.(Novum)

    • Anouk Eigenraam