Petje op, petje af

De koerspet combineert fashion en functie. Hij beschermt – ook onder een helm – de hoofdhuid tegen de zon en voorkomt dat regen of zweet in je ogen loopt. De klep houdt bovendien het zonlicht uit je gezicht, of zorgt – wanneer achterstevoren gedragen – voor schaduw in de nek. Met het verplicht stellen van de helm tijdens officiële competities in 2003 is het gebruik onder profrenners drastisch afgenomen, maar de pet is nog altijd onlosmakelijk verbonden met de koers. Als ideale manier om de sponsornaam of teamkleuren uit te venten zie je ze regelmatig op het podium of tijdens interviews en vinden ze gretig aftrek onder fans. Het aanbod aan koerspetjes is overweldigend. Van retromodellen die eer betuigen aan de klassiekers van weleer, tot hedendaags design. Een enkeling waagt zich zelfs buiten de koers aan het petje. Een fashion statement dat verwijst naar de tijd van Ome Willem (vanaf 12,95 euro koerspetje.nl).

Martijn Boot