Pas op voor die ene soldaat

„Aandelenbeurzen die op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar staan, zijn gevoeliger voor slecht nieuws. Wat opvalt is dat de “Krimkrach” kort heeft geduurd. Kopers keren snel terug en dat is positief. De Russische beurs blijft wel dalen, net als de roebel. Dat maakt Russische beleggers, in het bijzonder de oligarchen, zenuwachtig. Ik denk dat Poetin uiteindelijk niet de zaak op de spits wil drijven omdat hij steun wil houden van deze oligarchen. En die neemt af als het Westen daadwerkelijk tot economische sancties besluit. In tegenstelling tot de Russische beurs is de Oekraïense beurs gestegen (13 procent sinds 1 januari). Obligatiekoersen zijn echter zwaar gedaald. Een lening in euro’s met anderhalf jaar looptijd heeft een rendement van 17 procent, eind december was dit 8 procent. Dat is verleidelijk, maar bedenk dat één zenuwachtige soldaat die het vuur opent, voor veel onrust kan zorgen op de markten.”