Oorlog in de fruitschaal

Rotte vissen, beschimmelde aardbeien, bruine appels. Wij laten ze liggen. En dan hebben de schimmels en bacteriën alles voor zichzelf.

Wij willen dat ons fruit sappig, zoet of stevig is. Maar schimmels en bacteriën maken fruit juist slijmerig, zuur of zacht. En daarom is het oorlog, in de fruitschaal.

Slim van die listige fruitbedervers. Want jij kijkt wel uit voordat je in een bruine appel bijt. En als je per ongeluk toch een hapje neemt, spuug je het gelijk weer uit. Bah!

De bacteriebende die de fruitmand plundert, heeft zo dus alles voor zichzelf. Met hun rotte plekken dreigen ze: wegblijven – wij zijn hier aan het eten!

De bioloog Daniel Janzen uit Amerika had veertig jaar geleden al bedacht dat schimmels en bacteriën fruit laten rotten zodat ze zelf rustig kunnen eten. En niet alleen mensen hebben daar last van – ook dieren vinden rot fruit maar niets.

Daniel bedacht ook welke wapens de bedervers gebruiken in de strijd om de appel. Ze maken allerlei stofjes (moleculen) die ons waarschuwen of wegjagen. Sommige stofjes laten fruit verkleuren, stinken of vies smaken. Andere maken je ziek, of dronken.

Dronken? Jazeker. Vooral schimmels zijn daar goed in. Als zij een lekker stukje fruit hebben gevonden, maken ze alcohol van alle suiker die ze opeten. Wij mensen sluiten zulke schimmels graag met druiven op in houten vaten, zodat ze wijn voor ons maken.

Een glas wijn is dus eigenlijk rotte druivensap. Grote mensen zeggen dat ze dat lekker vinden, maar dat zeggen ze alleen maar omdat ze veilig op de bank of in de kroeg zitten. In de natuur zou het snel met ze afgelopen zijn. Dat weten dieren ook. Vogels vallen van hun stokje, apen uit de boom en hertjes lopen zo in de klauwen van een tijger.

Daniel had verder bedacht dat bacteriën niet alleen fruit voor zichzelf opeisen, maar ook vis en vlees.

Biologen hebben dat daarna getest. Ze lieten manden met rotte vis en vis zakken in de zee. Een soort fruitschalen voor krabben dus. Daarna keken ze hoeveel krabbetjes er op de vis waren afgekomen. Je raadt het al: ook krabben houden niet van rotte vis.

    • Lucas Brouwers