Ontslagen ziekenhuis Slotervaart

Een op de acht banen bij het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam verdwijnt door bezuinigingen, voor een deel door gedwongen ontslagen. Dat heeft het door zorgondernemer Loek Winter overgenomen ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt.

Vorige maand maakte het ziekenhuis al bekend dat het acht miljoen euro in de kosten wil snijden. Volgens Winter worden 137 van de 1.100 banen geschrapt. Ongeveer tachtig arbeidsplaatsen verdwijnen via gedwongen ontslag van medewerkers. De 1.100 banen bij het ziekenhuis worden vervuld door 1.800 mensen.

Gebrekkige liquiditeit van het ziekenhuis was de reden voor de vorige eigenaren om vorig jaar contact te leggen met Winter, die het ziekenhuis na een slepende juridische strijd overnam.

De bezuinigingen zijn volgens het ziekenhuis noodzakelijk omdat er te weinig geld in kas zit en omdat de zogenoemde ‘transitiefinanciering’ van acht miljoen euro wegvalt. Dit was een vangnetmaatregel gedurende vier jaar voor ziekenhuizen bij de invoering van de prestatiebekostiging om de ziekenhuizen te beschermen tegen te grote financiële schommelingen.

Winter (ook eigenaar van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland en de Noordoostpolder) laat het Slotervaart samenwerken met het op hetzelfde terrein gelegen Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Verder is het voor de MC Groep van Winter prioriteit om de financiële positie van het ziekenhuis te verbeteren. Zo zal een derde van het ziekenhuisoppervlak te huur worden aangeboden. Bij de IJsselmeerziekenhuizen wordt ook al een kwart van de ruimte verhuurd.

De MC Groep van Winter heeft het ziekenhuis sinds 31 december in handen na maanden van juridische strijd. De overname kon worden afgerond nadat de rechter het beslag op de aandelen van het ziekenhuis had opgeheven. De familie Erbudak, minderheidsaandeelhouder, had door het beslag geprobeerd de overname door Winter te verhinderen. De familie was buitenspel gezet door de plotselinge uitgifte van vijf miljoen nieuwe aandelen. (Novum)