Rusland vetoot VN-resolutie - Kiev ontbindt parlement Krim

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin stemt tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York tegen de resolutie, die het referendum op de Krim veroordeelt.
De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin stemt tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York tegen de resolutie, die het referendum op de Krim veroordeelt. Foto Reuters / Andrew Kelly

Rusland heeft zijn veto uitgesproken over een VN-resolutie waarin stond dat het referendum op de Krim dat morgen wordt gehouden, ongeldig is. De andere dertien landen stemden voor, China onthield zich van stemming, schrijft persbureau Reuters.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers twitterde dat Rusland zich hiermee verder isoleert:

Twitter avatar AmbassadorPower Samantha Power #Russia can veto a Security Council resolution, but it can’t veto the truth.

Parlement ontbindt parlement Krim

Eerder op de dag ontbond het Oekraïense parlement het regionale parlement van de Krim als een symbolische daad van verzet tegen het referendum over aansluiting bij Rusland.

Een parlementslid in Kiev zei dat de Krim moet worden ontmoedigd en gestraft voor de separatistische stappen die Krim op dit moment zet. Begin deze maand spraken 78 van de 81 parlementsleden op de Krim zich al uit voor aansluiting bij Rusland.

Leden van het Oekraïense parlement applaudisseren nadat het voorstel is aangenomen om het parlement op de Krim te ontbinden. Foto AFP / Yury Kirnichny

Poging Russische troepen Cherson binnen te komen, mislukt

Ondertussen zijn er meldingen dat de Oekraïense troepen een poging van Russische soldaten om het land binnen te komen, zouden hebben afgeslagen. Volgens persbureau AP zouden Russische troepen het gebied Strilkove hebben gepoogd binnen te komen dat ten noorden van de Krim ligt.

Een verklaring van het Oekraïense ministerie van Defensie:

“Eenheden van het Oekraïense leger hebben een poging afgeslagen van troepen van de Russische federatie om de regio Cherson binnen te komen bij Strilkove.”

Update 16.20: Russische militairen zouden toch een aardgasverdeelstation ingenomen hebben bij Strelkova, dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense grenswacht gezegd, meldt persbureau AP. Volgens de woordvoerder is het verdeelstation bezet door zo’n honderdtwintig militairen.

Hollande overweegt militaire samenwerking Rusland op te schorten

Ondertussen heeft de Franse president Hollande vandaag gezegd dat het mogelijk de militaire samenwerking met Rusland opnieuw gaat bekijken als Rusland de crisis in Oekraïne niet de-escaleert. Op de vraag van journalisten of Frankrijk de afspraak gaat verbreken om voor 1,2 miljard euro helikopterschepen te leveren aan Rusland, antwoordde Hollande dat het verbreken van militaire samenwerking “een derde niveau van sancties” kan zijn.

Maandag komen de VS en de EU waarschijnlijk met een lijst van Russische personen waarvan tegoeden kunnen worden bevroren en waarvoor geen visa worden uitgegeven.

De schepen bieden plek aan zestien helikopters. Het eerste schip, de Vladiwostok, zou eind dit jaar worden opgeleverd,het tweede schip met de naam Sebastopol, zou in 2016 worden aangeleverd. Het was de eerste grote militaire aankoop van Moskou sinds de val van de Sovjet-Unie en Hollande presenteerde de deal tot nu toe dan ook als bewijs dat de Koude Oorlog voorbij was.