‘Nederland en Vlaanderen zijn weer Schwerpunkt Buchmesse’

Over twee jaar staan Nederland en Vlaanderen mogelijk opnieuw centraal op de Frankfurter Buchmesse.

Nederland en Vlaanderen staan gezamenlijk centraal op de Frankfurter Buchmesse in oktober 2016. Dat meldt persbureau Novum op gezag van verschillende ingewijden. Het Nederlands Letterenfonds wil pas maandag iets zeggen over de Nederlandse kandidatuur. Dan komt de directeur van de Buchmesse, Jürgen Boos, naar Antwerpen voor een persconferentie met de Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur.

Het wordt de tweede keer dat Nederland en Vlaanderen Schwerpunkt zijn op de grootste boekenbeurs ter wereld. In 1993 leidde het gastlandschap tot een revolutionaire toename in de belangstelling voor de Nederlandstalige literatuur in Duitsland. Cees Nooteboom werd definitief erkend als internationaal topauteur en ook de ster van Harry Mulisch (die een jaar eerder De ontdekking van de hemel had gepubliceerd) en Hugo Claus steeg snel.

Inmiddels worden jaarlijks tientallen Nederlandse boeken in het Duits vertaald. Veel uitgevers uit andere landen zijn in het spoor van de Duitsers gevolgd.

De nieuwe kandidatuur is dan ook niet speciaal bedoeld voor de Duitse markt, maar vooral voor uitgevers elders, zei Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds, toen het bidbook voor de kandidatuur afgelopen zomer werd aangeboden. „Wat je doet op de Buchmesse heeft ook in de rest van de wereld enorme effecten – de Aziatische markt is daar goed vertegenwoordigd, de Zuid-Amerikaanse”, zei Steinz. „Ook voor andere gebieden waar de Nederlandse en Vlaamse literatuur op doorbreken staan, is het heel belangrijk om er aanwezig te zijn.”

Veel meer dan in 1993 zullen Nederland en Vlaanderen gezamenlijk optrekken. Toen was er nog geen Vlaams Fonds voor de Letteren, waardoor Vlaamse schrijvers minder profiteerden van de gegenereerde aandacht dan de Nederlanders. Destijds trok een vijftigtal Nederlandstalige auteurs de grens over; Harry Mulisch hield de openingstoespraak.

In januari was Buchmesse-baas Boos in Nederland om de plannen voor de beurs door te spreken. Het Nederlands Letterenfonds wil de Buchmesse geen puur literair evenement maken. Er zijn plannen om in samenwerking met andere cultuurfondsen ook digital learning en serious gaming onder de aandacht te brengen.