Waarover praten wij dit weekend?Over een Songfestivalliedje, een referendumpje, het Krimmetje en dé trend: de surroundie

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: Prima die debatten tussen landelijke politici, maar dan moeten ze wel over lokale thema’s gaan. De bemoeienis van partijleiders met de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt onvermijdelijk. Maar laat ze dan tenminste praten over gemeentezaken. Dus als Rutte en Samsom op tv met elkaar in debat gaan, mogen ze het alleen hebben over de jeugdzorg in Katwijk of de groenvoorziening in Geldermalsen. Wie over landelijk beleid begint, krijgt strafpunten.

Stelling: Het referendum op de Krim mag een precedent zijn voor andere regio’s. Elke regio waarin de meerderheid van de bevolking zich wil aansluiten bij Rusland, moet daarvoor de kans krijgen; ook al ligt hij in (bijvoorbeeld) Nederland. Overal ter wereld moeten mensen de vrijheid hebben onderdaan te worden van een autoritair regime.

Stelling: Ilse en Waylon moeten een Nederlandstalig liedje zingen. Waarom hebben ze voor het Songfestival een liedje gekozen in een on-Nederlands genre (country) en een on-Nederlandse taal (Engels)? Schamen zij zich soms voor hun afkomst? Kom op Ilse en Waylon, wees trots op jullie moedertaal en onthoud goed: op het Eurovisie Songfestival spreken wij Nederlands.

Stelling: Niemand interesseert zich voor de politiek en dat is oké. Maakt u zich ook zo’ n zorgen over het verval van de democratie, nu we afstevenen op een historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen? Nergens voor nodig. Dat alleen uw gekke tante en een verdwaalde student gaan stemmen, wil alleen maar zeggen dat de rest het allemaal wel best vindt. We hebben niks om ons druk over te maken. Nederland is af. Er bestaat geen grote ideologische strijd, geen culturele clash. Nederlanders zijn het, na eeuwen gekissebis, met elkaar eens: we willen onze rijkdom behouden. That’s it. Zolang bestuurders netjes op de winkel passen, zal niemand zich druk maken over zoiets slaapverwekkends als de politiek. Het zou pas zorgelijk zijn als er een levendig politiek debat ontstond over straatlantaarns en bloembakken. Nee, wie niet stemt, zegt tegen de politiek: doe maar, het gaat lekker zo. Wij vinden het wel best. Het is een teken van vertrouwen.

Stelling: Surroundies - belachelijk! Overal op sociale media en blogs duikt een nieuwe trend op. Mensen maken massaal foto’s van hun omgeving. Sommige van deze surroundies zijn zelfs gemaakt door beroemdheden. Belachelijk, zelfs deze krant doet eraan mee.

Stelling: Wat minder Wilders, graag. Geert Wilders zei op campagne in Den Haag: „Mijn kiezers stemmen voor een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen.” Waar blijft de partij die pleit voor wat minder Geert Wilders?

Stelling: Het datingprogramma met naakte mensen valt tot nu toe tegen. Wij hebben een alternatief: laat twee naakte mensen, wier lichamen magnetisch zijn gemaakt, met elkaar worstelen in een bad met kleingeld. De winnaar mag het geld houden dat aan zijn lichaam plakt. Naakt, geld en geweld: de ultieme combinatie voor een keihard kijkcijferspektakel!