‘Met dienstauto naar jongensbordeel’

De Utrechtse rechtbank hoorde vrijdag de vijfde getuige over beschuldigingen van pedofilie.

De dienstreis naar Londen was weliswaar al 22 jaar geleden en de getuige en oud-gevangenisdirecteur Jacques van Huet inmiddels bijna 68 jaar. Maar rechter-commissaris Nastasja Gehlen hoefde niet bang te zijn voor haperende herinneringen. Van Huet was naar eigen zeggen immers altijd „een snelle leerling geweest” met „een vrij goed geheugen”. Om dat te demonstreren strooide Van Huet met details. Zo wist hij nog dat de terugvlucht uit Londen destijds op 19 mei 1992 om 16.35 uur was geland.

In de civiele procedure die stichting De Roestige Spijker voert voor de rechtbank in Utrecht om opheldering te krijgen over de verdenkingen dat oud-topambtenaar Joris Demmink zich schuldig heeft gemaakt aan het seksueel misbruiken van minderjarige jongens, werd Van Huet vrijdag als vijfde getuige de hele dag verhoord. Hij had er duidelijk zin in.

Vorig jaar verklaarde hij met zijn eveneens gepensioneerde collega Bart Molenkamp voor een notaris dat ze in 1992, tijdens een buitenlands uitje van bajesbazen, van een stafmedewerkster van het ministerie van Justitie en Veiligheid, Anna Storm, hadden gehoord dat zij in het verleden „jongetjes moest regelen” voor Demmink. Storm had dit verhaal afgelopen maandag met klem tegengesproken. „Vrij debiele uitlatingen”, noemde ze het van rancuneuze oud-ambtenaren. Ze werkte op een andere afdeling van het ministerie en had vrijwel nooit contact met Demmink.

Van Huet begon zijn verhoor met de belofte „niet met modder te zullen gooien”. Hij vertelde dat hij vanaf 1990 geruchten had gehoord over seksuele escapades van Demmink. Hij noemde het „een veenbrandje”. Hij maakte zich er niet druk om, want hij kreeg te horen dat Demmink voor de seksuele diensten „steeds netjes had betaald”.

Later hoorde hij van een collega tijdens een etentje dat Demmink met de blauwe Ford Scorpio dienstauto ook regelmatig naar Praag ging en er het jongensbordeel de Pinocchio bar bezocht. Van Huet had er niet over doorgevraagd, omdat hij „zijn menu niet wilde laten bederven”. Demmink gebruikte de dienstauto „omdat hij zogenaamd vliegangst had”. Allemaal smoesjes, aldus Van Huet, want Demmink maakte regelmatig ook lange vluchten.

Tijdens een dienstreis naar Londen waar gevangenisdirecteuren – onder wie Rita Verdonk – op bezoek gingen bij Engelse strafinrichtingen zou Anna Storm in 1992 in de hotelbar verteld hebben dat Demmink haar vaak voor het weekeinde telefonisch opdracht had gegeven jongensprostituees te regelen. „Ze sprak erover met een mengeling van irritatie maar ze wilde ook indruk maken naar de jongens in het veld.”

Van Huet vond het „privé geroddel” en noemde het „een non event”. „Ik ben er niet door van mijn barkruk gevallen”, aldus de getuige. „Ik zag geen aanleiding er een misdrijf in te zien”, zei Van Huet. „Misschien ging Demmink wel puzzelen met die jongens.”

Toch besloot hij twintig jaar later na bemiddeling en financiële hulp van de Stichting De Roestige Spijker en de financier van deze club, Chipshol-directeur Peter Poot, een notarisverklaring af te leggen over het verhaal van Storm. Van Huet was namelijk „witheet van woede” geworden toen hij hoorde dat Demmink bestuurslid werd van het Nederlandse Helsinki-Comité, een mensenrechtenorganisatie. „Uitgerekend een club die zich inzet om misbruik van jongetjes tegen te gaan.”

De notariële verklaring was volgens Van Huet nodig „om het voor de eeuwigheid vast te leggen”, want „er zijn wel meer mensen omgevallen”. Hij noemde vervolgens namen van mensen, zoals de chauffeur van Demmink en een advocaat, die kort nadat ze belastende verklaringen hadden afgelegd, plotseling het leven zouden hebben gelaten.

Van Huet was vorig jaar ook bij Peter Poot op kantoor geweest. Zijn 89-jarige vader Jan Poot vertelde vorige maand in de Volkskrant dat hij miljoenen euro’s heeft uitgegeven aan een campagne tegen Demmink omdat hij zich zakelijk gefrustreerd voelt door de staat. Peter Poot had Van Huet verteld dat de voormalige DDR jarenlang bezig is geweest dossiers samen te stellen over mogelijk chantabele hoge ambtenaren. Die dossiers zouden na de Duitse Wende in 1989 zijn overgedragen aan de CIA. Het bleef onduidelijk waarom Van Huet dit vertelde.

Advocaat Matthijs Kaaks van De Roestige Spijker kondigde vrijdag aan dat naast de vier getuigen die nog moeten worden gehoord, hij nog extra getuigen gaat oproepen. Er is een grote kans dat de huidige staatssecretaris Fred Teeven wordt opgeroepen. Hij leidde in 1998 als officier van justitie het zogeheten Rolodex-onderzoek naar hooggeplaatste magistraten die seks zouden hebben gehad met minderjarige jongens.

Hierna is het de beurt aan Harro Knijff, advocaat van Demmink, die zelf de zittingen niet bijwoont. Ook Knijff wil nog getuigen horen.

    • Marcel Haenen