‘Maleisische politie doet huiszoeking bij piloot vermist vliegtuig’

Een piloot van de Vietnamese luchtmacht zoekt naar wrakstukken van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines.
Een piloot van de Vietnamese luchtmacht zoekt naar wrakstukken van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Foto Reuters

De Maleisische politie is vanmiddag lokale tijd begonnen aan een doorzoeking van het huis van de piloot van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat heeft een hoge politiefunctionaris gezegd tegen persbureau Reuters.

De doorzoeking van het huis van de piloot, de 53-jarige Zaharie Ahmad Shah, begon kort nadat de Maleisische premier een persconferentie over de verdwijning van vlucht MH370 had gehouden. Premier Najib Razak zei daarin dat de onderzoekers hebben vastgesteld dat de communicatiesystemen van het vliegtuig werden uitgeschakeld en dat het toestel vervolgens bewust een andere koers heeft ingezet.

Het onderzoek lijkt daarmee steeds meer te wijzen op een kaping, mogelijk door de piloot of één van zijn co-piloten. Over de motieven voor een eventuele kaping bestaat nog geen duidelijkheid.

Piloot stond bekend als luchtvaartnerd

Persbureau Reuters maakte eerder deze week een profiel van Ahmad Shah Zaharie. Shah komt uit Maleisië, net zoals de rest van zijn bemanning. “Een luchtvaartnerd”, zo noemen collega’s hem. Dat blijkt ook wel uit de foto’s die hij op een forum over vliegtuigen plaatste. Zaharie hield zo van vliegen dat hij thuis zelfs een simulator had nagebouwd van een Boeing 777.

Zaharie werkt vanaf 1981 voor Malaysia Airlines en heeft meer dan 18.000 uur aan vliegervaring. Door collega’s wordt hij geprezen. “Je kon hem alles vragen en dan hielp hij”, aldus een collega die ooit als co-piloot met Zaharie vloog. Zijn vrienden en collega’s zijn er in elk geval van overtuigd dat Zaharie geen fouten heeft gemaakt.