Lange rijen voor kaarten Pinkpop - veel fans Stones blij (maar niet allemaal)

Voor platenzaak Plato in Utrecht stond een lange rij met mensen die een kaartje voor Pinkpop hoopten te bemachtigen. Foto ANP / Koen van Weel

We zullen het maar het Stoneseffect noemen: op veel voorverkooppunten stonden vanochtend lange rijen voor de Pinkpopkaarten. Het festival in Landgraaf was in recordtijd bijna volledig uitverkocht. Met als resultaat: een hoop blije mensen met kaartje, maar ook een hoop teleurgestelde Stonesfans.

In Utrecht stonden mensen bij muziekwinkel Plato in lange rijen te wachten om kaartjes te kunnen kopen. Onze internetredacteur Peter Zantingh maakte er onderstaande Vine:

Niet alleen in Utrecht stonden rijen. Het Brabants Dagblad schrijft over ‘Pinkpop-gekte’ in Oss, waar zich een kleine menigte bij de CD Kiosk had verzameld voor Pinkpoptickets:

Lange tijd moest mensen buiten wachten, terwijl de eigenaar binnen zo veel mogelijk kaartjes uitprintte. Pas toen er geen kaartjes meer uit de printer rolden, konden de kaartjesjagers naar binnen. Ook hier vlogen de tickets als warme broodjes over de toonbank, vooral die voor de Rolling Stones-zaterdag en die voor heel het weekend. In heel wat gevallen werd het wachten niet beloond.

Gevolg van de gekte: Ticketmaster moest al na ruim een half uur melden dat Pinkpop in recordtijd bijna volledig uitverkocht was. Althans, de kaartjes voor de zaterdag (met de Stones) en de tickets voor het hele weekend waren toen al weg:

Twitter avatar Ticketmaster_NL Ticketmaster Wow! De #tmTickets voor de #Pinkpop Zaterdag en Weekendkaarten zijn uitverkocht.

Ticketmaster liet wel weten dat kaartjes mogelijk nog kunnen terugvallen en dat mensen het de hele dag kunnen blijven proberen:

Twitter avatar Ticketmaster_NL Ticketmaster Pinkpop fans: Er kunnen #pp14 zaterdag en weekendkaarten terugvallen in het bestelproces gedurende de dag. Blijf het proberen!

Hoe komen teleurgestelde Stonesfans nu nog aan een kaartje?

Op sociale media uitten veel mensen hun vreugde over het feit dat ze een kaartje voor de Stoneszaterdag hadden bemachtigd:

Twitter avatar xmyrthesterk Myrthe Gilmore whaaa ik ga the rolling stones zien. #pinkpop
Twitter avatar GPRobin Robin Fransz 7 juni The Rolling Stones zien op Pinkpop! Landgraaf jeeeuj @LtViperNL
Twitter avatar nschelfhaut Nicolas Schelfhaut Katsjing, tickets binnen! #happyday Stones-mania in de Lage Landen: Pinkpop én TW Classic meteen uitverkocht http://t.co/pcsZQj3YF2

Maar natuurlijk waren er ook verliezers, namelijk de mensen die er online niet doorheen kwamen of te ver achteraan in de rij stonden. Hebben zij nog mogelijkheden? Jawel, maar daar zijn wel risico’s aan verbonden. Sinds de Stones hun komst woensdag via hun eigen smartphone-app bekendmaakten, verhandelen diverse ticketbureaus kaarten voor veel hogere prijzen dan de reguliere prijzen van 90 euro (dagkaart) en 175 euro (weekendkaart), schrijft onze muziekredacteur Amanda Kuyper vandaag in NRC Handelsblad:

Wederverkopers – ticketsites die kaarten opkopen bij de officiële voorverkoopadressen en deze vaak tegen een veelvoud van de officiële, op de kaart vermelde prijs doorverkopen – zijn er massaal op gedoken. Het online-ticketburo Ticket Tribune verkoopt bijvoorbeeld weekendkaarten voor 250 euro. De Top Ticket shop heeft een zaterdagkaart voor 149 euro plus 12,50 voor verzendkosten. 4Alltickets vraagt voor een dagkaart 199 euro. En ook op Marktplaats staan advertenties. Op de radio ging het gerucht dat er kaarten mét en zonder concert van de Stones verkocht zouden worden. Dit is onzin.

Pinkpop-baas Jan Smeets zei vanmiddag in een interview met persbureau Novum dat hij het betreurt dat zaterdag- en weekendkaarten op andere websites voor veel meer geld worden doorverkocht. “Het is heel vervelend dat mensen daar misbruik van maken.” Wel snapt hij dat gedupeerde fans op die manier een ticket verkrijgen. “Als je per se ergens heen wilt, dan begrijp ik dat het dan zo moet.”

Ticketmaster waarschuwde vanmiddag echter wel dat de zwarte handel misleidend kan zijn:

Twitter avatar Ticketmaster_NL Ticketmaster #Pinkpopfans Blijf weg van ticket Marktplaatsen! Je weet niet wat je (veel te duur) koopt en hebt geen 100% garantie op toegang.

Een ander alternatief is nog: de Stones op een andere plek gaan zien. Dat kan helaas ook al niet meer bij het Belgische festival TW Classic 2014 (28 juni), dat vandaag ook in recordtempo 60.000 kaarten verkocht:

Twitter avatar twclassic TW Classic TW Classic 2014 is sold out! Sign up for the waiting list: http://t.co/JkIt8YXnPV

Maar wie weet dat de Stones op nog meer plekken in Europa gaan optreden deze zomer. Een overzicht met geruchten over shows in Europa vind je hier.

‘Run op Pinkpop-kaarten niet enkel door de Stones’

Iedereen gaat er trouwens gemakshalve vanuit dat de Pinkpopgekte van vandaag enkel en alleen te verklaren is door het optreden van de Stones. Is dat eigenlijk wel zo? Jan Smeets denkt van niet en noemt het hele programma tegenover Novum “ijzersterk”:

“Er wordt ook heel goed gereageerd op bijvoorbeeld de komst van Limp Bizkit en Arctic Monkeys. John Mayer is natuurlijk ook een gigant van een act.”

Smeets maakte zich vooraf wel zorgen dat de kaartjes voor de zondag en de maandag minder hard zouden gaan. “Maar die gaan nu ook heel hard. Als het zo doorgaat zijn die aan het einde van de dag helemaal uitverkocht”, voorspelt hij.

Lees vandaag in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Komst van de Stones vier jaar voorbereid’.

    • Pim van den Dool