Lachen om de Britse upper class

De correspondent

Een paar maanden geleden zag ik de scrunchie weer verschijnen. Zo’n haarelastiek met een stukje stof eromheen, laatst gesignaleerd aan het begin van de jaren negentig en dood verklaard door Carrie Bradshaw in de tv-serie Sex and the City. Maar nu modeaccessoire voor West-Londense bohémien-chique.

Het was daarom niet verbazend dat de bookmakers begin deze week de kans op een verloving tussen prins Harry en Cressida Bonas vergrootten. Echte koninklijk huis-volgers zagen er een teken in dat Cressida Harry vorige week voor het eerst vergezelde bij een officiële gelegenheid, en naast hem zat tijdens de rugbywedstrijd tussen Engeland en Wales. Het waren de eerste openbare optredens van de 24-jarige.

Maar op straat zag je de invloed van Cressida al enige tijd. Want werd Londen twee jaar geleden nog bevolkt door copy-Kates met hun perfect geföhnde haar, jurken van Reiss en taupe-pumps, nu zijn er Cressida-kopieën. Ze dragen eclectische tuinbroeken, jumpsuits, maxi-jurken, sneakers. En als ze geen beanie-mutsje op hebben, is het haar nonchalant opgestoken in een scrunchie. Volgens modetijdschrift Vogue en volgens Tatler, tijdschrift voor de Britse upper class, werd het frutsel door Cressida in Londen geherintroduceerd. Tatler zette haar ook al eens op de voorpagina.

Cressida Bonas werd twee jaar geleden aan Harry voorgesteld door zijn nichtje Eugenie. Hij was na zijn aan-uit-aan-uit-relatie met de Zimbabwaanse Chelsy Davy toe aan iets serieuzers. Dat hij in de eerste maanden na de introductie naakt werd gefotografeerd tijdens een spelletje strippoker in Las Vegas ontluisterde Cressida duidelijk niet.

Of wellicht dat ze wel wat gewend is. Haar moeder, Lady Mary-Gaye Curzon, dochter van de graaf van Howe, was in de jaren zestig een beroemde It Girl, en liet zich volgens The Daily Telegraph seminaakt fotograferen. En Cressida’s halfbroer Jacobi wordt omschreven als „een polospelende playboy”. Hij is een van de vijf broers en zussen van Cressida: haar moeder trouwde vier keer.

Terwijl over Kate’s moeder Carole, ooit stewardess, grappen werden gemaakt vanwege haar working class-taalgebruik, schrijven de Britse media nu net zo smalend over de upper class-gebruiken van Lady Mary-Gaye. De cocktail in Claridge’s die naar haar is vernoemd omdat ze daar zo vaak is, de grootse tent op het mooiste parkeerterrein tijdens de paardenrennen op Ascot, en de zomers in de exclusieve Club 55 in St Tropez.

Vader Jeffrey, in de jaren negentig van Lady Mary-Gaye gescheiden, heeft eenvoudigere wortels: zijn vader was een slager in Zuid-Londen. Maar hij ging wel naar kostschool Harrow, werd een succesvolle zakenman, en is nu directeur van het fourniturenbedrijf MacCulloch & Wallis.

Cressida zelf ging naar Stowe, een nette meisjesschool, studeerde vervolgens dans aan Leeds University en het Trinity Laban Conservatoire in Greenwich. Ze is nu model, en poseerde onder meer voor Burberry.

Haar jonge leeftijd (24) zou tegen een verloving pleiten.

Harry is inmiddels 29. Hij heeft vorige maand zijn carrière als helikopterpiloot binnen het leger, waarvoor hij twee keer naar Afghanistan werd uitgezonden, beëindigd. Hij is nu officier bij een eenheid die militaire ceremoniële gelegenheden organiseert, zoals het jaarlijkse Trooping the Colour en staatsbezoeken. En hij neemt, net als zijn vader, ooms en broer, vaker taken van zijn grootmoeder over.

Die zou Cressida naar verluidt nog niet hebben ontmoet. En de echte koninklijk huis-volgers weten; niet de kledingkeuze van het volk, maar Elizabeths goedkeuring gaat aan een verloving vooraf.

    • Titia Ketelaar in Londen