kort

Technologie //

EU wil één type telefoonoplader

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een plan dat telefoonfabrikanten dwingt om een universele oplader te gebruiken. Dit betekent vooral dat Apple de huidige Lightning-adapter van de iPhone zal moeten aanpassen. Apple is een van de weinige smartphonefabrikanten die nu geen gebruik maken van micro-usb. Alle andere fabrikanten conformeerden zich vrijwillig aan een overeenkomst uit 2010. Een universele lader is makkelijker voor consumenten – ze hoeven er maar één te kopen voor het merendeel van hun gadgets. Dat scheelt volgens het Europarlement per jaar 51.000 ton aan elektronisch afval. De EU-lidstaten moeten nog akkoord gaan met het plan. Het duurt tot 2016 voordat de wet in werking kan treden.

Klantgegevens //

AFM houdt ING ‘zeer scherp’ in de gaten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) voert gesprekken met ING over de plannen die de bank heeft om klantgegevens commercieel in te zetten. De toezichthouder houdt de proef ‘zeer scherp’ in de gaten, zei een woordvoerder gisteren. De AFM wil dat de bank in debat gaat met de samenleving en ‘open en eerlijk communiceert’. De toezichthouder bekijkt of het gebruik van de gegevens van klanten in het belang van klanten is. Volgens de AFM kan het gebruik van klantgegevens het vertrouwen van de consument schaden.

Leegstand //

Kritiek op wet tegen leegstaande panden

De Wet kraken en leegstand helpt niet bij het terugdringen van leegstand. Dat schrijven de Amsterdamse wethouders Freek Ossel en Maarten van Poelgeest aan minister Stef Blok (Wonen, VVD). Het instrumentarium „schiet ernstig tekort”, schrijven zij. De gemeente Tilburg heeft soortgelijke kritiek op de wet. Amsterdam heeft tweeënhalf jaar lang, met een verordening op basis van deze wet, geprobeerd eigenaren van lege kantoren ertoe te dwingen nieuwe huurders toe te laten. „De resultaten zijn tot op heden minimaal”, aldus de wethouders.

    • Novum
    • NRC