Komst van de Stones vier jaar voorbereid

Op 7 juni spelen de Stones op Pinkpop. Ze zijn er de duurste act ooit.

1 Hoe kom ik aan kaarten voor de Stones?

De kaartverkoop is deze zaterdag begonnen. Een weekendkaart (3 dagen inclusief camping) is 175 euro, een dagkaart 90. Maar bij diverse ticketbureaus worden, sinds de Stones hun komst woensdag via hun eigen smartphone-app bekendmaakten, kaarten verhandeld voor veel hogere prijzen. Wederverkopers – ticketsites die kaarten opkopen bij de officiële voorverkoopadressen en deze vaak tegen een veelvoud van de officiële, op de kaart vermelde prijs doorverkopen – zijn er massaal op gedoken. Het online-ticketburo Ticket Tribune verkoopt bijvoorbeeld weekendkaarten voor 250 euro. De Top Ticket shop heeft een zaterdagkaart voor 149 euro plus 12,50 voor verzendkosten. 4Alltickets vraagt voor een dagkaart 199 euro. En ook op Marktplaats staan advertenties. Op de radio ging het gerucht dat er kaarten mét en zonder concert van de Stones verkocht zouden worden. Dit is onzin. Pinkpop waarschuwt tegen misleidende zwarte handel.

2 Wat kost een superband als The Rolling Stones op Pinkpop?

De Stones zijn er de duurste act ooit. Maar voor hoeveel Mick, Keith, Ron en Charlie komen, onthult oud-directeur van Mojo Concerts, Leon Ramakers, die de Stones persoonlijk binnenhaalde, niet. „Dat doen we in dit circuit nooit.” Miljoenen ja, bevestigt hij. Dat kan zomaar een miljoen per Rolling Stone zijn.

Pinkpop heeft voor deze editie een geschat programmabudget van 6 tot 8 miljoen. Daarvan gaat de helft op aan de hoofdacts: Rolling Stones en Metallica, de meest gewilde band dit jaar: Arcade Fire, en grote namen als Editors en John Mayer. In 2011 betaalde Pinkpop 1,3 miljoen euro voor Coldplay. Andere hoofdacts met mega-gages waarvoor „in ten minste zes nullen” is afgerekend. Naar verluidt kostte Rammstein (2010) 1,2 miljoen, Metallica (2008) 1 miljoen, Bruce Springsteen (2009 en 2012) 1 miljoen en kwamen de Red Hot Chili Peppers (2006) voor zes ton.

3 Een kwestie van gewoon boeken toch die Stones?

Nee, want de Stones staan zelden op festivals. Als zij laten weten dat ze willen, zou je als festival dus gek zijn als je dat niet overweegt. Maar er zijn naast een flink budget twee belangrijke factoren: is er genoeg ruimte voor een dergelijke stadionact die iedereen – tegelijk - op jouw festival wil zien. En daarnaast moet het natuurlijk bij het festivalconcept passen. Lowlands zou nee hebben gezegd. „We zijn geen headlinerfestival waar bezoekers voor een specifieke act komen.”

4 Hoe kwam de deal tot stand?

Het plan om de Stones op Pinkpop te laten optreden is vier jaar lang zacht ingemasseerd door oud-directeur van Mojo Concerts, Leon Ramakers. Op een nieuwjaarsborrel bijvoorbeeld – het management van de Rolling Stones houdt met vele bv’s kantoor aan de Amsterdamse Herengracht. Hun positief ontvangen show op het Britse Glastonbury vorig jaar maakte de Stones pas echt ontvankelijk. Maar ondanks alle geruchten – „iedereen dacht dat het allang rond was” – tekende Ramakers dinsdag pas de ‘dealmemo’ voor Pinkpop. Het bleef spannend. „Als je iemand als Jagger bruuskeert kan hij de kont tegen de krib gooien. Zo van: ‘iedereen zegt dat we komen, dan komen we dus níet’.”

5 Liggen er buitengewone eisen?

Nauwelijks. Vermoedelijk vliegt de band met een privéjet op vliegveld Beek, en vertrekken ze meteen weer na de show. Het podium heeft waarschijnlijk een extra catwalk. Dit soort bands neemt eigen catering mee. Tijdens de Bigger Bang-tournee had Jagger een zuurstoftank in zijn kleedkamer. Over de duur van het concert moet nog gesproken worden.

6 Kunnen de Stones nog onder de show uit?

Mojo Concerts heeft, zoals gebruikelijk bij stadionconcerten, al een flinke aanbetaling gedaan. Alleen bij ziekte kan de show afgeblazen worden.