Kijken, niet kopen

Doen // Kunst Tefaf t/m 23 maart in MECC, Maastricht. tefaf.com

Een dagje European Fine Art Fair (Tefaf) kost 55 euro. Maar als je op de kunstbeurs vervolgens sieraden van Cartier en fotolijstjes van Fabergé koopt, of een backgammonspel uit 1607 of een schilderij van graffitikunstenaar Banksy aanschaft, dan stelt het bedrag dat je aan het kaartje hebt besteed natuurlijk niets meer voor. Wie na aanschaf van een toegangs-ticket blut is, heeft in ieder geval een leuke dag gehad. Er zijn maar weinig kunstbeurzen waar je de hele kunstgeschiedenis aan je voorbij ziet trekken. Waar je zowel werk van Hollandse meesters als hedendaagse Britten kunt kopen (of gewoon bekijken, dus). Tefaf geeft een volledig overzicht van disciplines en periodes. Dit jaar doen 275 galeries en kunsthandelaren mee uit twintig verschillende landen, die 30.000 kunstobjecten te koop aanbieden.