Kerk neemt afstand van uitlatingen dominee over dood van Els Borst

Politici zijn woedend op een dominee die de dood van Els Borst als straf van God ziet.

Door een onzer redacteuren

De Hersteld Hervormde Kerk neemt afstand van uitlatingen van dominee Albert van Andel uit Montfoort, die in het lokale kerkblad schreef dat het „geen toeval” is dat „engel des doods” Els Borst „geen natuurlijke dood stierf”. „Het is niet goed dat een mens zo op een soort rechtersstoel gaat zitten”, zegt dominee Ronnie Mulder, secretaris van de generale synode van de kerk – een bevindelijk gereformeerd Nederlands kerkgenootschap. „En om je dan op zo’n onzorgvuldige manier te uiten.”

RTV Utrecht plaatste Van Andels overdenking vrijdag online. Volgens hem zijn door de „inbreng” van Borst als minister van Volksgezondheid „de meest goddeloze wetten in ons land aangenomen.” Hij hekelt haar uitspraak in 2001 na aanvaarding van de euthanasiewet: „Het is volbracht” – volgens Van Andel een spottende verwijzing naar Jezus’ kruiswoord. „Maar God laat niet met Zich spotten.”

Politici reageerde op Twitter verontwaardigd op de uitspraken. D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt de teksten „onvoorstelbaar en onverdraaglijk”, de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg noemt de dominee een „walgelijke idioot”. Montfoorts burgemeester Bert Jansen (D66) zegt dat de politie de zaak agendeert in het ‘veiligheidsoverleg’.

D66-politica Els Borst, minister van Volksgezondheid van 1994 tot en met 2002, werd op 10 februari dood aangetroffen in de garage van haar woning in Bilthoven. Volgens de politie stierf zij, vermoedelijk twee dagen eerder, als gevolg van een misdrijf.

Als minister kreeg Borst in 2001 kritiek te verduren om haar uitspraak ‘Het is volbracht’. Toen zij bovendien verklaarde „niet tegen” dodelijke medicijnen te zijn voor hoogbejaarden die klaar zijn met het leven, diende de SGP (met de ChristenUnie) voor het eerst in haar geschiedenis een motie van afkeuring in. Borst bood destijds haar excuses aan voor haar woordkeuze en zei: „Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te kwetsen.”