Je hebt invloed op de zorg in je gemeente

Boven de vijfenzeventig? Of ben je jong en zit je in de problemen? Dan valt er misschien niet zo veel te kiezen. Want alle partijen komen voor je op: je krijgt ‘zorg in de buurt’ en meestal ook nog ‘op maat’.

Ze kunnen ook niet anders. De regering schuift de begeleiding van jongeren en de zorg voor de ouderen af op de gemeentes – en dus op ‘de buurt’. De gemeentes krijgen er minder geld voor, en ze weten nog lang niet hoe ze het moeten aanpakken.

Er zijn wel ideeën. Het CDA in Haarlem zal eerst kijken naar wat je zelf kunt en hoe anderen naar je willen ‘omzien’. Niemand die zich om je bekommert? Dan mag je van het CDA ‘op de gemeente rekenen’, zonder verdere details. Of het moet dit zijn: „Onze ambitie is dat iedere kwetsbare Haarlemmer één keer per week met iemand contact heeft.”

D66 in Haarlem heeft een principieel punt over de zorg voor jongeren: „Opvoeden is de verantwoordelijkheid van de ouders.” Maar D66 wil ook, net als bijvoorbeeld GroenLinks, dat mensen hun persoonsgebonden budget houden „met regie en keuzevrijheid over hun eigen leven”.

Verontrust over die vaagheid? De SP verzet zich nog voluit – en kansloos – tegen de „dramatische bezuinigingen” van het kabinet. Maar die partij is in Amsterdam ook al aan het bedenken hoe het straks moet met je oude moeder/oma, voor wie er geen plek zal zijn in het verzorgingstehuis. De SP onderzoekt of de gemeente een eigen thuiszorgbedrijf kan oprichten.