Jan Brand treedt toe tot negennullenclub

Bij brutale beursgangen denken we altijd maar aan die vrouw met die duimpjes. Nina Brink werd het symbool van de greed uit de internethausse eind jaren negentig. Maar Nina heeft een illustere voorganger: Jan Brand. Die bracht zijn uitzendbedrijf Brunel in juni 1997 naar de beurs. Bij gelegenheid liet hij een regenbui van nepdollars neerdalen op de handelsvloer van het Damrak, met zijn eigen beeltenis erop. Die potsierlijke actie verraadde het motief van de beursgang: Jan Brand ging verzilveren. Hij verdiende die dag omgerekend 100 miljoen euro. Het meerderheidsbelang dat hij behield zou hem nog veel fortuinlijker maken. Afgelopen week bereikte het aandeel Brunel zijn all time high: 49,86 euro. Met zijn pakket van ruim 15 miljoen aandelen trad Jan Brand daarmee toe tot het illustere gezelschap van dollarmiljardairs, zo berekende Bloomberg. De 754,8 miljoen euro is ruim 1 miljard dollar waard.