I love bloemkooltabouleh

Bloemkool geldt enerzijds als een saaie component van de oerhollandse AGV combi (aardappelen/groente/vlees) die in ons land ondanks alle exotoische invloeden nog altijd het populairst is, anderszijds wordt er in de haute cuisine driftig mee gevarieerd. In collega Janneke Vreugdenhils boek I love groente kwam ik een even simpele als verrassend lekkere toepassing van bloemkool tegen, waarbij de kool rauw en nagenoeg onherkenbaar in een salade verwerkt wordt.


Een kind kan de was doen, zoals u ziet, maar hier is ook nog even het recept:

¼ - 1/2 bloemkool

½ bosje bladpeterselie, fijngehakt

½ bosje koriander, fijngehakt

10 muntblaadjes, fijngehakt

2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

sap van 1 citroen

3 eetlepels olijfolie

zaden uit ½ - 1 granaatappel

2 el pompoenpitten

Verwijder de harde stronk van de bloemkool en maal de rest in de keukenmachine tot fijne korreltjes. Meng in een kom de gemalen bloemkool, groene kruiden, lente-ui en maak de salade op smaak met zout, zwarte peper, olijfolie en flink wat citroensap. Hussel de granaatappelzaden erdoor en geef de smaken minimaal een half uur om in te trekken. Rooster vlak voor het serveren de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te poffen. Strooi ze over de tabouleh.