Help! Wat moet ik stemmen? Bekijk die programma’s nou eens

Ook in paniek? Woensdag moet u al naar de stembus en u heeft geen idee? De politieke redactie van NRC Handelsblad helpt u op weg in 6 adviezen van 2 minuten.

Door onze redacteuren Petra de Koning en Derk Stokmans

Het klinkt als huiswerk, maar het valt best mee. Ze zijn tegenwoordig (bijna) allemaal digitaal. Met het intikken van een trefwoord van uw keuze – uw wijk, ‘onderwijs’, ‘ parkeerbeleid’ of ‘ouderen’ – bent u als snel waar u wilt zijn. Dan weet u welke partij uw buurt met rust laat, of in de steek.

Wij horen u al klagen: gemeentebesturen gaan over niet meer dan stoeptegels. En omdat stoeptegels niet rechts of links zijn, hoef je dus niet te stemmen. Maar dat is steeds minder waar. Als onderdeel van een omvangrijke bezuinigingsoperatie stoot het rijk veel taken af naar gemeenten. Te verdedigen valt dus zelfs dat het gemeentebestuur belangrijker wordt, en politieker, dan ooit tevoren.

Kortom, er valt iets te kiezen. De paradox: de verwachte opkomst is lager dan ooit.

Lezen helpt ook om de toenemende verkiezingsretoriek te filteren. Veel van wat u deze dagen hoort en ziet, daar kunt u helemaal niet voor stemmen. De VVD-slogan „In Rotterdam praten we Nederlands” verschafte de lokale afdeling van de grootste partij van Nederland veel aandacht. Dat was de bedoeling. Maar een echt plan van de VVD is dit niet. Een taalpolitie stelt de partij voor Rotterdam niet voor, en beleid om het Nederlands van migranten te verbeteren, want om hen gaat het, wil de VVD niet.

Let bij het maken van uw keuze daarom ook niet te veel op wat landelijke politieke leiders allemaal zeggen. Zij praten vaak over dingen die niets met uw gemeente van doen hebben. Hoe zeer D66-leider Alexander Pechtold ook voor verlaging van de inkomstenbelasting is, daar gaan de lokale verkiezingen niet over.

Ze gaan ook niet over de (te) hoge accijnzen op brandstof waar CDA-leider Sybrand van Haersma Buma graag over praat.

    • Derk Stokmans
    • Petra de Koning