Geen stemidee? Stem dan strategisch

Geen zin om je te verdiepen in de partijen, of weet je het daarna nog niet? Dan is de strategische stem mogelijk een oplossing. Niet zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen, waar vaak een tweestrijd tussen twee partijen ontstaat, omdat de grootste waarschijnlijk de premier levert.

Met je stem voor de gemeenteraad kun je slechts een boodschap sturen aan de landelijke politici. Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen. Om welke reden je ook stemt, de verkiezingsuitslag zal toch worden gebruikt als een landelijke populariteitsmeting, of misbruikt.

Wil je coalitiepartijen VVD en PvdA bestraffen voor hun bezuinigingen of de keus met elkaar samen te werken? Dan heb je ruime keus. Leun je op links, dan is er de SP, ben je wat conservatief-rechtser, denk dan eens aan het CDA. En belonen, dat kan natuurlijk ook. Naast de VVD en de PvdA kun je natuurlijk D66, ChristenUnie of de SGP je stem geven, uit dankbaarheid voor het ‘redden’ van het kabinet Rutte II.

Wil je tegen alle politici op het Binnenhof stemmen, dan kies je vermoedelijk het liefst PVV. Pech! Dit kan alleen in Den Haag of Almere. De PVV bestaat gek genoeg meer dan andere partijen bijna alleen op het Binnenhof. In andere gemeenten zal je stem tegen het Binnenhof naar een lokale partij moeten gaan – uit overtuiging lokaal stemmen, dat kan ook nog.

Als laatste optie rest thuisblijven, ook een vorm van protest. Al begrijpt niemand waartegen.

    • Derk Stokmans
    • Petra de Koning