Geen lollige klus, maar ga tóch doe-het-zelven

Ik moet mijn belastingaangifte nog doen, en kan wel wat gouden tips gebruiken. Heb je die voor de aangifte over 2013?

Alle Nederlanders samen schijnen jaarlijks 1,9 miljard euro belastinggeld te laten liggen, omdat men aftrekposten negeert. Bijvoorbeeld die voor alimentatie, giften, specifieke zorgkosten en monumenten. Dit beweren de organisatoren van belastingbutler.nl op basis van CBS- en Nibud-cijfers. Mogelijk overdrijven ze een beetje. Maar dat ons belastingstelsel een jungle van voordeel- en verbodsregels is, staat buiten kijf. Zonder belastingkennis laat je snel geld liggen.

Maar wie heeft er fiscale interesse? Wat is er – behalve het financiële voordeel – lollig aan het optimaliseren van fiscaal partnerschap, de eigenwoningregeling, de aanslaggrens, aftrekposten voor kinderen, ziekte- en studiekosten? Wie duikt graag in levensloopverlofkortingen, aftrekbare reiskosten, toeslagen, weekenduitgaven gehandicapten, giften, AOW-voordeel, alimentatie of het ‘restant persoonsgebonden aftrek’? Een normaal mens is wars van belastingaangiftes. Daardoor gaan er flink wat akkoord met wat de fiscus vast invult. Niet doen! De fiscus is geen adviseur, maar een belastinginner; een wolf in schaapskleren dus, aan de andere kant van het loket.

Wie helpt je dan wel om elke fiscale kans mee te pikken? Wie van toeten nog blazen weet, kan mogelijk terecht bij zijn vakbond, ouderenbond, formulierenbrigade of gemeente. De particulier die advies nodig heeft, kan profiteren van steeds meer voordelige digitale hulp. Op belastingbutler.nl bijvoorbeeld vul je je gegevens (en eventuele toelichting erop) in op de website. Belastingbutler optimaliseert en doet de aangifte voor 89 euro per twee fiscale partners of 69 per persoon. Voor 15 euro extra krijg je een kwartier belastingadvies per mail, chat of telefoon.

De doe-het-zelver is spotgoedkoop uit met de smartphoneapp van het magazine FiscAlert (3,59 euro). Daarvoor krijg je tachtig gouden tips met uitleg plus een checklist. Soms blijk je door slim schuiven kapitalen te kunnen besparen. Stel, je hebt AOW, een fiscale partner en een verzamelinkomen van net boven de 35.450 euro. Mogelijk kun je dan iets meer vermogen toedelen aan je partner, zodat je verzamelinkomen onder de 35.450 euro zakt. Dan stijgt je ouderenkorting van 150 euro naar 1.032 euro, een extraatje van 882 euro! Je kunt zelfs zorgen dat ook je AOW-partner met een laag inkomen de ouderenkorting kan benutten: deze krijg je namelijk alleen als je minimaal 1.032 euro belasting over je eigen verzamelinkomen betaalt. Als verder schuiven daarvoor kan zorgen, kan je totale voordeel oplopen tot 882 euro + 1.032 euro is 1.914 euro. Ontdek je door de tips een miskleun in een aangifte vanaf 2009? Dien die simpelweg opnieuw elektronisch in. Kassa!

    • Erica Verdegaal