‘G7 werkt aan verwijdering Rusland uit G8’

Zal de Russische president Poetin nog bij de volgende G8-top zijn? De overige zeven landen zouden bezig zijn om Rusland uit het overleg te zetten.
Zal de Russische president Poetin nog bij de volgende G8-top zijn? De overige zeven landen zouden bezig zijn om Rusland uit het overleg te zetten. EPA / Ben Stansall

Zeven van de G8-landen zouden bezig zijn met voorbereidingen om Rusland uit het overlegorgaan te zetten. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel op basis van bronnen binnen de Duitse regering. Het optreden van Rusland op de Krim is reden voor deze stappen.

De eerstkomende top in juni zou in principe in het Russische Sotsji plaatsvinden, maar de Britse regering zou Londen al als alternatieve locatie hebben aangeboden. De andere landen zouden daar welwillend tegenover staan.

De G8 bestaat uit de acht belangrijkste industrielanden: naast Rusland zijn dat Duitsland, de VS, Japan, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Canada. Jaarlijks komen de landen bij elkaar om over onderwerpen als economie en veiligheid te praten. Onlangs zette de overige zeven landen de voorbereidingen al stil voor de top in Sotsji nadat Russische soldaten de Krim hadden ingenomen.

De Duitse bondskanselier liet onlangs al weten niet naar de G8-top te komen als de Krim het referendum over aansluiting bij Rusland morgen doorzet. De Duitse regering zou ook een ontmoeting met de Russische president Poetin in april in Leipzig mogelijk gaan afzeggen wegens de crisis op de Krim.