Frans Altice wint strijd om telecomreus SFR

Het Franse mediaconcern Vivendi is vrijdag „exclusieve onderhandelingen” aangegaan met het in Luxemburg gevestigde Altice, moederbedrijf van kabelbedrijf Numéricable, over de overname van telefoon- en internetprovider SFR.

Nadat eerder deze week bouw- telecommultinational Bouygues, nu al de op een na grootste mobiele aanbieder in Frankrijk, een bod had uitgebracht van 11,3 miljard euro op SFR, heeft Altice Vivendi 11,75 miljard en 32 procent van de aandelen van de nieuwe entiteit geboden.

Dat is niet alleen een tegenvaller voor Bouygues, dat al in onderhandeling was met prijsvechter Free Mobile over de verkoop van het eigen netwerk van antennes, maar ook voor de Franse regering. Die sprak openlijk steun uit voor Bouygues.

Vrijdagochtend nog sprak minister van Herindustrialisatie Arnaud Montebourg op de radio zijn zorg uit over de enorme lening die Altice zal moeten aangaan. Dat bedrijf had in 2013 een omzet van 3,2 miljard euro. Maar wat ook meespeelt: Altice heeft zijn hoofdkantoor om belastingredenen in Luxemburg gevestigd en de Franse bestuursvoorzitter Patrick Drahi woont in Zwitserland.

Als de onderhandelingen slagen, dan blijven in Frankrijk vier mobiele providers bestaan. Met het bod van Altice zouden volgens analisten de minste banen verloren gaan.