Doden en gewonden bij schietpartij in Oekraïense stad Charkov

In Charkov werd gisteren gedemonstreerd voor behoud van de territoriale integriteit van Oekraïne. Foto AP / Segey Kozlo

Bij een schietpartij in de oostelijke Oekraïense stad Charkov zijn gisteravond laat twee doden en meerdere gewonden gevallen. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakhov gemeld volgens persbureau AP. Rond de dertig mensen “van beide zijden” zijn aangehouden.

Het incident vond volgens het Russische staatspersbureau Itar Tass plaats bij een gebouw van een extreemrechtse Oekraïense nationalistische groep. Avakhov noemde de groep niet en zei dat de zaak nog wordt onderzocht.

Het geweld in het oosten van Oekraïne, dat meer op Rusland is gericht, is de afgelopen dagen geëscaleerd. Pro-Russische demonstranten namen overheidsgebouwen over en raakten slaags met mensen die de nieuwe overheid in de hoofdstad Kiev steunen. Zeker één persoon kwam om en zeventien mensen raakten donderdag gewond bij gevechten in Donetsk.

Rusland liet gisteren weten dat het zich het recht voorbehoudt om in te grijpen in het oosten van Oekraïne als de etnische Russen in het gebied gevaar lopen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse zaken hebben de autoriteiten de greep op het land verloren en zijn ze niet in staat om basisveiligheid te garanderen. Minister Lavrov ontkende gisteravond overigens weer dat Moskou van plan is Oekraïne binnen te vallen.

Morgen omstreden referendum op de Krim

Morgen stemt de bevolking van de Krim in een referendum over aansluiting bij Rusland of verregaande autonomie. Rusland zegt de uitslag van het referendum te zullen respecteren, maar het Westen legt zich hier niet zomaar bij neer. De VS en Europa steunen de lijn van Oekraïne, dat het referendum “illegaal” heeft genoemd.

De Krim is een autonome Oekraïense deelrepubliek met een grotendeels Russische bevolking. Rusland stuurde onlangs militairen naar de Krim in reactie op het afzetten van de pro-Russische president Janoekovitsj door de Oekraïense oppositie. Oekraïne heeft de Russische invasie van de Krim scherp veroordeeld en wordt daarin gesteund door het Westen, dat met zware sancties richting Moskou dreigt als de Krim daadwerkelijk door Rusland wordt geannexeerd.

    • Pim van den Dool