Cees Veerman van The Cats op 70-jarige leeftijd overleden

Cees Veerman op een archieffoto uit 1976.
Cees Veerman op een archieffoto uit 1976. Foto ANP

Zanger en gitarist Cees Veerman van de Volendamse band The Cats is afgelopen nacht op 70-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Dat heeft het management van de groep vanochtend laten weten. Veerman was met The Cats in de jaren zestig en zeventig zeer succesvol.

The Cats bestond naast Cees Veerman verder uit Piet Veerman, Jaap Schilder, Arnold Mühren en Theo Klouwer. Piet Veerman, die geen familie is van Cees, nam de zang in de jaren zestig van hem over. Cees Veerman was ook al onderdeel van Mystic Four en The Blue Cats, de voorgangers van de band.

In 1968 scoorden The Cats voor het eerst nummer één-hits met Lea en Why. In latere jaren zouden ook Where have I been wrong (1969), Marian (1970) en Be my day (1974) de eerste plek van de Nederlandse Top 40 bereiken.

The Cats worden gezien als de grondlegger van de ‘palingsound’, een term voor het typische geluid van de Volendamse popmuziek. De leden van The Cats werden in 2006 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Cees Veerman overleed in Indonesië, waar hij woonde. Waaraan hij is overleden is niet duidelijk. De andere bandleden zijn vanochtend over zijn overlijden geïnformeerd.