CDA-leider Buma: lage opkomst te danken aan premier Rutte

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op campagne in Leiden. Foto ANP / Remko de Waal

Dat er komende woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen een lage opkomst wordt verwacht is te danken aan premier Mark Rutte. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vanochtend in een interview met De Telegraaf.

Uit een peiling van onderzoeksbureau TNS Nipo bleek vorig weekend dat slechts 42 procent van de kiesgerechtigden van plan is op 19 maart te gaan stemmen. Dit is de laagste verwachte opkomst ooit. In 2010 was 49 procent van de kiezers van plan naar de stembus te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen, uiteindelijk ging 54 procent.

CDA-partijleider Van Haersma Buma denkt dat de desinteresse bij de burger voor de politiek te wijten is aan de loze beloften van Rutte tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Rutte beloofde toen in zijn rol als VVD-leider onder meer dat iedere Nederlander 1000 euro extra te besteden zou krijgen, een belofte die hij volgens Buma niet is nagekomen:

“De premier van Nederland heeft toen beloften gedaan waarvan iedereen al dacht: dat kan helemaal niet, en waarvan ook later bleek dat ze niet waargemaakt gingen worden. Er is nu dus een gevoel ontstaan dat politici maar wat beloven.”

Door het doen van beloften die niet kunnen worden nagekomen heeft Rutte volgens Buma het aanzien van de politiek geschaad.

    • Pim van den Dool