Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Braziliaanse fotografe wil elke huidskleur ter wereld vastleggen

Als we praten over bevolkingsgroepen verwijzen we soms naar mensen met de indeling van ‘witten’ en ‘zwarten’. Maar als het aan de Braziliaanse fotografe Angelica Dass ligt, classificeren we mensen in de toekomst alleen nog maar op grond van hun echte Pantone huidskleur.

Schermafbeelding site Angelica Dass

Als we praten over bevolkingsgroepen verwijzen we soms naar mensen met de indeling van ‘witten’ en ‘zwarten’. Maar als het aan de Braziliaanse fotografe Angelica Dass ligt, classificeren we mensen in de toekomst alleen nog maar op grond van hun echte Pantone huidskleur.

De fotografe is al bijna twee jaar bezig met het fotograferen van mensen over de hele wereld, zo schrijft Fastcompany in een artikel. Dass neemt een pixel van iemands huid en matcht het dan met een kleur van de Pantone kleurencodering die wordt gebruikt door drukkerijen en grafisch ontwerpers. Die kleur zet ze op de achtergrond van de foto.

Angelica Dass aan het werk in de studio. Schermafbeelding / YouTube

Dass begon haar project Humanae door haar familieleden te fotograferen, maar in haar database zitten inmiddels al ruim tweeduizend mensen. Het mooie van het project is dat als je al die verschillende foto’s bij elkaar ziet, de grote diversiteit en nuances duidelijk worden, die er zijn tussen huidskleuren - ook al als je alleen naar ‘witte’ mensen kijkt.

En dat is precies haar doel, zo legt ze in deze Spaanse TEDx-talk even uit:

“Humanae is een zoektocht naar onze echte eigen huidskleur in plaats van onze ontoereikende indeling in rood, geel, zwart en wit.”

En de grote verscheidenheid in al die tweeduizend gezichten zijn op zichzelf al fascinerend om naar te kijken; je blijft maar doorscrollen op haar Tumblrpagina.

Schermafbeelding Tumblr Angelica Dass