Bescheiden bakkerszoon die Bison Kit groot maakte

foto familiearchief

‘De geur van de lijmfabriek heb ik nog steeds in mijn neus.” Als kind speelde Peter Noordhoek met zijn twee broers in de lijmfabriek waar zijn vader werkte. „Dan mochten we de restjes lijm mee naar huis nemen om te knutselen.” Hun vader was Jan Noordhoek, de naamgever van het lijmproduct Bison Kit.

Op 13 februari overleed Jan Noordhoek op 99-jarige leeftijd in zijn woonplaats Goes. Er zullen weinig mensen zijn die niet ooit een potje of tube van het bedrijf in handen hebben gehad. „Dat maakt trots”, vertelt Peter, „maar mijn vader bleef altijd bescheiden”.

Bison International is internationaal marktleider op het gebied van lijm. Het bedrijf is actief in meer dan 65 landen. In 2010 gebruikten de bouwers van de Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld, bijna 18.000 kilogram om onder meer alle plinten vast te lijmen.

Een succesverhaal dus, dat in 1903 begint bij schoenmaker Cornelis van de Reepe. Het irriteert hem hoe snel de zolen van de schoenen die hij repareert loslaten. Hij ontwikkelt met zijn zoon Leendert een lijm op basis van natuurrubber. Met die lijm starten ze in 1938 het bedrijf Perfecta.

Noordhoek treedt bij hen in dienst. De bakkerszoon is dan midden twintig en heeft de Mulo en de HBS afgerond.

Leendert overlijdt in 1943, waarna Noordhoek directeur wordt en het bedrijf groot maakt. Hij ontwikkelt de lijm die hij Bison Kit zal noemen en verandert de bedrijfsnaam in Bison International. Maar een geslepen zakenman wordt hij nooit.

„Hij was bijna té eerlijk”, aldus Peter. Mijn vader had bijvoorbeeld 200 gulden geleend van Cornelis. Dat betaalde hij jaren later, toen iedereen het al bijna vergeten was, alsnog terug. En het bedrijf is altijd hun eigendom gebleven. Mijn vader is er niet rijk van geworden.”

Hoe groter het bedrijf werd, hoe meer Noordhoek van zijn vrouw op zichzelf moest letten. Volgens Peter vond hij het „moeilijk” mensen te ontslaan en was Noordhoek ’s avonds vaak op „de zaak”.

In 1979 gaat Noordhoek met pensioen. Het bedrijf wordt in 1996 overgenomen door de internationale Bolton Group. Noordhoek loopt geregeld nog even binnen bij zijn oude bedrijf, zegt Adri van Tol. Hij is midden jaren negentig commercieel directeur Bison. „We dronken dan even een kop koffie. En hij gaf wijze raad.”

Na het overlijden van zijn vader stappen er mensen op Peter af. „Goh, komt Bison Kit uit Goes?”, vragen ze aan hem. „Wij dachten altijd dat het Amerikaans was.”

    • Tim Wagemakers