Bayern-icoon Hoeness moet de cel in

Geroemd werd hij bij Bayern München. Om de sportieve successen – dit jaar vrijwel zeker wéér een landstitel –, maar ook om de strakke financiële boekhouding. Maar wat bleek? Voor zijn persoonlijke financiën heeft clubvoorzitter Uli Hoeness een wat soepelere moraal. Vrijdag werd hij veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens belastingontduiking en trad hij af. Via geheime Zwitserse bankrekeningen had hij ruim 27 miljoen euro verborgen weten te houden voor de Duitse belastingdienst. Hoeness, Duits worstenmagnaat, meldde zich vorig jaar bij de politie na beschuldigingen over belastingontduiking in weekblad Stern. Zijn bekentenis was goed voor de Duitse schatkist: veel andere belastingontduikers meldden zich na hem bij de fiscus. Het ‘Hoeness-effect’ leverde vorig jaar 30.000 aangiftes op.