Opinie

    • Laura Wismans

Baas van het internet

Technologie Laura Wismans

Het web bestaat 25 jaar. Op Reddit hield bedenker Tim Berners-Lee met veel flair een vragenuur. Aftappen vindt hij een groot probleem.

Sir Tim Berners-Lee, een man zo slim dat hij het world wide web bedacht, hield een vragenuurtje. Op Reddit. „I am Tim Berners-Lee. I invented the WWW 25 years ago and I am concerned and excited about its future. AMA”, begon hij. Eronder een foto, van hemzelf met een ironische blik naast een whiteboard met de datum. Bewijs, het is hem echt. De man die op 12 maart 1989 het idee voor het world wide web ontvouwde, begrijpt het internet. Niet alleen hoe het technisch werkt, duh, hij vond het web uit. Maar ook hoe het online leven werkt. Hij weet dat hij op de online community Reddit moet zijn als hij met de jonge, frisse generatie die het internet bevolkt wil praten. Hij weet welke toon hij daar moet aanslaan. AMA staat voor Ask Me Anything.

„Waarvoor had je nooit gedacht dat het internet zo veel gebruikt zou worden?”, vraagt iemand. Antwoord: Kittens. „Great Answer! High Five!”, „Like a boss!”, reageren de Redditers op dit antwoord. Een schot in de roos, met kattengrappen win je deze mensen voor je. Naast het web uitvinden natuurlijk.

Bewonderenswaardig. Mensen van het CERN in Zwitserland – waar Berners-Lee werkte toen hij het web bedacht – stel ik me voor als Einsteins. Of ten minste als een beetje wereldvreemde nerds met brillen en diepe rimpels. Maar op de foto die Berners-Lee postte zie je een glimlachende man van een jaar of 60 (hij is 58). Kalend, tikje gebruind gezicht, overhemd met het bovenste knoopje open en colbertje aan. Net mijn vader eigenlijk. Al zal je die geen kattengrappen zien maken op Reddit.

Het hele vragenuurtje ademt liefde en begrip voor de internetgemeenschap. Tim Berners-Lee overwoog in plaats van de naam ‘World Wide Web’ ook de naam ‘The Information Mine’. Fijne afkorting ook: TIM. Of hij dat echt overwoog kan ik niet zo goed peilen, veel van zijn antwoorden druipen van het sarcasme. De uitvinder van het web gebruikt zelfs een meme om de hypocrisie uit te drukken die mensen hebben ten opzichte van auteursrechtenschendingen. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden.

Maar Berners-Lee verkondigt op deze 25e verjaardag ook een boodschap. Niet alleen op Reddit, maar ook in kranten en op televisie. Hij maakt zich zorgen over kabelbedrijven die het ene internetverkeer voorrang geven op het andere en over het massale aftappen door inlichtingendiensten. Hij sprak zich krachtig uit voor bescherming van Snowden.

Het internet is zo belangrijk voor mensen geworden, dat er een soort grondrechten voor het internet moeten komen, vindt Berners-Lee.

Maar hoe dan? Het internet is mondiaal en controle door één land of instituut gaat voorbij aan het hele idee van een open en vrij internet. In de meeste media kreeg Berners-Lee alleen de kans het idee te poneren, ik bleef zitten met grote vraagtekens over de uitvoering. Maar in het vragenuurtje op Reddit vertelde hij hoe het volgens hem in zijn werk kan gaan: crowdsource welke waarden er in zo’n bill of rights zouden moeten staan. Neem daar het komende half jaar voor, en ga in de tweede helft van het jaar per land kijken wat er veranderd moet worden om aan die waarden te voldoen. Dat is wat Berners-Lee betreft „plan A”.

Dit plan is wel erg idealistisch. Het lijkt me sterk dat veiligheidsdiensten en machtige kabelbedrijven zich hiervan ook maar iets zullen aantrekken. Maar de boss van het web doet hoogstpersoonlijk een dappere poging. Wie er in gelooft kan terecht op webwewant.org.

    • Laura Wismans