‘Altijd plaats voor Sven’

Coach Jillert Anema presenteert sponsors voor nieuwe ploeg

Jillert Anema, hier met Jorrit Bergsma in Sotsji, neemt zijn beste rijder mee naar een nieuwe commerciële schaatsploeg. Foto EPA

Dagenlang had hij zijn telefoon uitgeschakeld, een zware opgave voor Jillert Anema. De Friese schaatscoach popelde om de wereld vertellen over zijn plannen voor een nieuwe ploeg. Zoals hij zich in Sotsji na het goud met Jorrit Bergsma ‘high’ voelde, en tot op de Amerikaanse televisie uitlegde waarom schaatsen zo geweldig en American Football zo verderfelijk was. Maar nu moest hij even zijn mond houden, in afwachting van een akkoord met sponsors Clafis en A-Ware/Fonterra. Om vrijdag in Thialf, vlak voor de start van de wereldbekerfinale, weer de show te stelen bij de presentatie van zijn plannen. „Nu is het tijd om het eitje in het nestje te kakken”, vergeleek Anema zichzelf met een kievit. Ook al werd hij niet al te concreet.

Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Arjan Stroetinga komen mee van Anema’s vorige ploeg BAM, dat is zeker. Er zal voor de komende twee jaar sprake zijn van een ‘schaatscoalitie’ van een langebaan- (Clafis) plus een marathonteam (A-Ware/Fonterra). Mannen en vrouwen, liefst vijftien schaatsers in totaal. „Voor het internationale karakter van de ploeg wil ik in elk geval drie buitenlandse mannen en drie vrouwen”, sprak Bert Jonker – directeur van het Friese ingenieursbureau Clafis – in de schaduw van Anema.

Hoewel de personele invulling grotendeels een vraagteken bleef, wordt een ploeg van een dergelijke omvang in één klap toonaangevend in het nieuwe schaatslandschap na Sotsji. BrandLoyalty, Corendon en Beslist.nl hebben aangegeven dat ze na dit seizoen doorgaan met sponsoring. Maar TVM – jarenlang de grootste sponsor – Liga, Activia en BAM/Univé stoppen. Er zijn genoeg schaatsers beschikbaar voor een nieuwe ploeg met een budget van ongeveer acht ton per jaar. „We gaan geen dure salarissen uitkeren”, verzekerde Anema. „Salaris betekent ‘zorgenvrij rijden’ bij ons.”

De flamboyante coach gaf aan in elk geval afscheid te nemen van Bob de Jong, omdat hij de routinier naar eigen zeggen niet meer beter kan maken. De twee botsten dit seizoen over de route naar Sotsji, waar De Jong (37) brons haalde op de tien kilometer. Voor nieuwe schaatsers zoekt Anema in het Nederlandse marathonpeloton, maar ook over de grens. „Mijn vingers jeuken bij een aantal Amerikaanse schaatsers, zoals Joey Mantia, Brittany Bowe en Heather Richardson.” De laatste trouwt binnenkort met Bergsma en vestigt zich in Friesland.

Sponsor Jonker noemde de Chinese sprintster Beixing Wang als mogelijke aanwinst. „Ik ken haar al sinds de WK sprint in Moskou van 2009.” Clafis was de afgelopen zes jaar sponsor van Sportnavigator, het bedrijf van de Nederlander Marnix Wieberdink dat 250 schaatsers uit 24 landen in dienst heeft. Ook sponsorde Clafis de Kia Schaatsacademie in Inzell. „Ons doel is altijd geweest om internationaal talent de kans te geven”, aldus Jonker. Ondanks afnemende budgetten is Nederland nog altijd een eldorado voor ‘arme’ buitenlandse schaatsers.

Het karakter van de ploeg – sponsors, coach en kopman Bergsma – is Fries. „De Elfstedentocht komt steeds dichterbij”, zei Anema over het hoofddoel van zijn ploeg. En Thialf moet centrum van de schaatswereld blijven, ook al gaf schaatsbond KNSB de voorkeur aan een nieuwe hal in Almere vanaf 2016. „Als Thialf zijn status niet houdt, stop ik”, dreigde Jonker, lid van de businessclub Thialf.

Anema zal kiezen voor schaatsers die hij nog beter kan maken, zoals hij de afgelopen jaren marathonschaatser Bergsma polijstte tot de olympisch kampioen die zelfs Sven Kramer versloeg. „De sport zelf is bij ons de essentie.” Hij moet niets hebben van cosmetische vernieuwingen rond de ijsbaan „voor mensen met de concentratiespanne van één computerspelletje” of een NK op de open baan van het Olympisch Stadion. „De kwaliteit van het schaatsen moet voorop staan.”

En ja, hij zou graag nog eens werken met Kramer. „Ik vind dat hij beter kan, daar heb ik met Sven al eens over gepraat. Het grootste schaatsicoon van de laatste tien jaar heeft op de 1.500 meter een persoonlijk record dat een punt boven het wereldrecord ligt.” Dus? „Er is altijd plaats voor Sven Kramer in mijn team.”

    • Maarten Scholten