Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Bevingen door gaswinning begonnen al rond 1960

In het stuk over de gasbevingen (‘Kwade kansen’, Wetenschapsbijlage 1&2 maart) wordt gezegd dat de eerste bevingen pas in 1991 waargenomen werden. In werkelijkheid werden de eerste bevingen al rond 1960 gevoeld, vrij kort na het begin van de gaswinning. De autoriteiten en de NAM zelf hebben een groot aantal jaren volgehouden dat gasbevingen niet bestaan, en dat schadeclaims van boeren in Groningen voortkwamen uit fraude en oplichting.

De heer V.d. Sluijs, milieugedeputeerde van Drenthe, heeft destijds zeer zorgvuldig alle gegevens over elke beving verzameld. Het was zo duidelijk als wat dat die bevingen, in dit tot de gaswinning altijd volledig aseismische gebied, direct gerelateerd waren aan de gaswinning. Toen de autoriteiten (en, het spijt mij te zeggen, daarin gesteund door mijn geofysische collega’s) bleven volhouden dat gasbevingen niet bestaan, hebben wij het onafhankelijk platform voor de geologie van het Noorden opgericht. Op een gegeven moment moesten de autoriteiten wel zwichten voor onze bewijzen, en is er een regeling voor schadevergoeding tot stand gekomen.