Zoekgebied vermist vliegtuig opgerekt naar Indische Oceaan

Een muur vol wensen op het vliegveld van Kuala Lumpur voor de vermiste passagiers van vlucht MH370. Foto EPA / Mak Remissa

De zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt uitgebreid met honderden kilometers. Nu wil men ook gaan zoeken in de Indische Oceaan, meldt persbureau AP. Mogelijk is het vliegtuig nog vier uur doorgevlogen nadat het van de radar was verdwenen.

India geeft aan dat het de zoektocht naar het vliegtuig ook naar de zee ten westen van de eilandengroep Andamanen uitbreidt. Ook het Witte Huis gaf aan in de Indische Oceaan verder te zoeken ten westen van Maleisië in plaats van ten oosten ervan, waar het vliegtuig verdween. “Op basis van nieuwe informatie” gaat het land mogelijk deelnemen aan een grotere zoekoperatie in de Indische Oceaan. Het precieze gebied of om welke informatie het ging, maakte de VS niet bekend.

Er wordt door meerdere landen meegeholpen aan de zoekactie naar het vliegtuig. De VS heeft marineschepen ingezet, India schepen en vliegtuigen. Vietnam, ook nauw betrokken bij de zoektocht, besloot die vandaag terug te schroeven. Het land zocht vooral in de Zuid-Chinese Zee. Er werd eerst vooral daar gezocht, ten oosten van Maleisië, omdat het vliegtuig daar voor het laatst werd gesignaleerd, maar die zoektocht wordt nu flink uitgebreid.

Gisteren werd duidelijk dat Amerikaanse onderzoekers denken dat de vermiste vlucht nog ongeveer vier uur in de lucht was, nadat het toestel voor het laatst zijn locatie doorgaf. Het vliegtuig zond nog urenlang een signaal uit dat werd opgevangen door een satelliet, wat duidt op dat het vliegtuig mogelijk uren doorvloog. Als het vliegtuig was neergestort of uiteen was gevallen in de lucht, was dit waarschijnlijk niet mogelijk geweest. Een Amerikaanse ambtenaar, die anoniem wilde blijven, zei zelfs dat er signalen bewust werden uitgezonden om contact te krijgen.

Als het vliegtuig inderdaad uren doorvloog, zou het betekenen dat eventuele brokstukken duizenden kilometers verderop liggen, waardoor autoriteiten niet meer zeker weten in welke oceaan ze moeten zoeken.

Twitter avatar WSJIndia WSJ India Could #MH370 have reached as far as the western coast of India? http://t.co/mIjfPVlWkp http://t.co/kdDxRubT5m

Dat het vliegtuig nadat het van de radar verdween nog uren verder vloog, kan wijzen op een ander scenario dan een crash. Het toestel kan expres van de radar zijn gevlogen naar een andere locatie. Het is nog niet duidelijk of het toestel is geland of is gecrasht.

Het toestel verdween zaterdag van de radar tijdens een vlucht vanuit Kuala Lumpur richting Beijing. Er was vrijdagnacht voor het laatst contact met het toestel, minder dan een uur nadat het vliegtuig met 239 mensen aan boord opsteeg. Volgens onderzoekers zou er, ook als het vliegtuig in de zee is neergestort, wel minstens drijvend puin te zien moeten zijn. Voordat dat gevonden wordt, zeker met zo’n groot zoekgebied, kunnen er echter weken of zelfs maanden overheen gaan.

    • Anouk van Kampen