Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wethouders: aanpak van kraken en leegstand schiet tekort

Stef Blok, hier op archiefbeeld, kon vanochtend nog niet reageren op de brief van de wethouders.
Stef Blok, hier op archiefbeeld, kon vanochtend nog niet reageren op de brief van de wethouders. Foto ANP / Robin Utrecht

De Wet kraken en leegstand helpt niet bij het terugdringen van leegstand. Dat schrijven de Amsterdamse wethouders Freek Ossel (wonen) en Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening) aan minister Stef Blok (Wonen, VVD). Het instrumentarium, stellen zij, “schiet ernstig tekort”.

De gemeente Tilburg heeft soortgelijke kritiek op de wet.

Het Amsterdams gemeentebestuur heeft tweeënhalf jaar lang, met een verordening op basis van deze wet, geprobeerd eigenaren van lege kantoren ertoe te dwingen nieuwe huurders toe te laten. “De resultaten zijn tot op heden minimaal”, schrijven de wethouders.

“De wet maakt de doelstelling om de leegstand met extra kracht aan te pakken wat ons betreft niet waar.”

Minister Blok kon vanochtend nog geen reactie geven op de brief.

Amsterdam is een van de twee gemeenten die na de invoering van de wet in 2010 een verordening hebben opgesteld om eigenaren van leegstaande kantoren te dwingen tot medewerking aan de transformatie van hun panden. Tilburg is de enige andere gemeente die dat heeft gedaan. De overige gemeenten waren van meet af aan sceptisch over de effectiviteit van de wet, zegt wethouder Van Poelgeest in een toelichting.

Lees het volledige artikel vandaag in NRC Handelsblad. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.