In de duurste straat van Nederland kost een huis 2,3 miljoen

Een gemiddelde villa in de Groot Haesebroekseweg in Wassenaar kost een slordige 2,3 miljoen euro, oftewel zo’n 5.900 euro per vierkante meter woonoppervlak. Daarmee is deze straat de duurste straat in Nederland.

De Konijnenlaan, eveneens in Wassenaar, staat met 5.750 euro op de tweede plaats. Dat concludeert Calcasa, een bedrijf dat is gespecialiseerd in woningtaxatie, na een onderzoek naar miljoenenwoningen in Nederland.

Wassenaar herbergt weliswaar de duurste straat, maar niet de duurste buurt van Nederland. Die is te vinden in Aerdenhout. In Aerdenhout-Zuid is 99 procent van de woningen meer dan een miljoen waard. Hier kost een huis gemiddeld 1,9 miljoen euro, 5.100 euro per vierkante meter. Op de Amsterdamse Keizersgracht zijn de meeste miljoenenwoningen in één straat te vinden: 205. In die straat kost een vierkante meter aan woonoppervlak 4.750 euro.

In de regio’s Utrecht en Groot-Amsterdam staan de meeste miljonairshuizen: respectievelijk 5.350 en 4.370. Het grootste aandeel bevindt zich in de Gooi- en Vechtstreek (in plaatsen als Blaricum, Laren, Bussum, Huizen en Hilversum): 6,1 procent van het totaal.

Het aantal woningen duurder dan een miljoen nam vorig jaar met 6,1 procent af naar 31.000. Miljonairshuizen waren gemiddeld 1,3 miljoen waard, 1,1 procent minder dan een jaar eerder. Die daling is lager dan de gemiddelde daling van 1,9 procent in het hele land.