VS heeft weer ambassadeur in Den Haag

De Amerikaanse ambassade in Den Haag krijgt weer een ambassadeur. Foto ANP / Phil Nijhuis

De Verenigde Staten hebben na ruim twee jaar weer een ambassadeur in Den Haag. De Senaat heeft gisteren ingestemd met de benoeming van Timothy Broas, meldt de Amerikaanse ambassade in Den Haag op Twitter.

Twitter avatar usembthehague US Embassy The Hague Timothy Broas confirmed by the Senate as 66th U.S. Ambassador to the Netherlands. Excited for his arrival so he can present his credentials!

President Obama droeg Broas vorig jaar al voor om ambassadeur te worden. Vorige maand zou de Senaat al over zijn benoeming stemmen, maar dat gebeurde uiteindelijk gisteren. Onze correspondent in de VS Guus Valk schreef eerder over de ambassadeurspost in Nederland:

Nederland is een gewilde post bij diplomaten in Washington. Niet zo belangrijk als Berlijn of Londen, maar aantrekkelijk door de grote economische en militaire belangen. Nederland is de op twee na grootste investeerder in de VS. Toch slaagde Obama er 2,5 jaar niet in de opvolging te regelen van Fay Hartog Levin, die in september 2011 vertrok. De plek is al die tijd ingevuld door zaakgelastigden.

Kritiek op benoeming Broas

Er was veel kritiek op de benoeming van Broas. In 2012 was hij ook al de beoogd ambassadeur, ondanks zijn gebrek aan diplomatieke ervaring, maar toen trok hij zich terug omdat hij was betrapt op rijden onder invloed, te hard rijden en verzet bij zijn arrestatie. Hij trok zich terug als kandidaat, maar toen zich geen geschikte opvolger voordeed, kwam hij weer in beeld.

De kersverse ambassadeur staat bekend als een topadvocaat die onder meer bij het Iran-Verenigde Staten van Amerika Claims Tribunaal (IUSCT) in Den Haag actief is geweest. Ook is hij een grote geldschieter van Obama. Bij zijn herverkiezing in 2012 haalde Broas een half miljoen dollar aan fondsen op. Diplomatieke ervaring heeft hij niet.

De aanstelling van Broas als nieuwe ambassadeur vindt plaats vlak voor Obama een bezoek brengt aan Nederland. De president zal op 24 en 25 maart de Nuclear Security Summit bijwonen in Den Haag en vooraf een bezoek brengen aan Amsterdam.

    • Anouk van Kampen