Voedselbanken eisen EU-geld voor armoedebestrijding op

De voedselbank in de Amsterdamse wijk de Baarsjes. Foto ANP/Bas Czerwinski

De Nederlandse voedselbanken eisen een deel van de 3,5 miljoen euro op die het kabinet ontvangt uit een nieuw Europees fonds voor armoedebestrijding. Met dit geld moeten arme burgers uit hun sociale isolement worden gehaald. Voedselbanken willen dat dit wordt gebruikt voor voedselverstrekking.

Het nieuwe fonds is in het leven geroepen omdat dit een effectiever middel zou zijn tegen armoede dan het uitdelen van voedsel. Voedselbanken krijgen geen extra geld, terwijl ze met een groot tekort aan etenswaren kampen en een toenemende vraag. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

Voorzitter van Voedselbanken Nederland Leo Wijnbelt hierover in de krant:

“Ik deel het standpunt dat voedsel uitdelen de armoede niet helpt bestrijden. Maar we leven in dit land met het feit dat tienduizenden burgers honger hebben. Veel gezinnen leven een hele week van een pakket van de voedselbank dat voorziet in twee dagen voeding. Kinderen gaan zonder eten naar school. Ik begrijp niet waarom het kabinet niet tijdelijk kan bijspringen en een deel van het nieuwe EU-geld hieraan besteedt.”

Fonds voor ‘de meest behoeftigen’

De Europese Commissie kondigde begin deze week het nieuwe fonds voor hulp aan de meest behoeftigen aan, dat de naam FEAD krijgt. Er is in totaal bijna vier miljard euro voor vrijgemaakt, alle lidstaten krijgen een deel om de komende zeven jaar uit te geven aan de bestrijding van armoede.

Nederland wilde nooit geld uit Brussel aannemen voor armoedehulp, omdat het kabinet dat een nationale zaak vindt en het geen voorstander is van voedselhulp door de overheid. Voedselbanken moeten hun tekorten aanvullen met de overschotten van supermarkten, horeca en consumenten die anders in de container verdwijnen, zo vindt de regering.

Dat het kabinet nu wel gebruikmaakt van het Europese geld komt volgens de Europese Commissie doordat geld uit het nieuwe fonds ook kan worden ingezet voor initiatieven die burgers in armoede uit hun sociale isolement halen.

Nederland ontvangt samen met Luxemburg, Denemarken en Groot-Brittannië het kleinste bedrag uit dit nieuwe fonds. Zo ontvangt België 65,5 miljoen euro, Frankrijk 443 miljoen en Griekenland 249 miljoen. De bedragen zijn bepaald op basis van het aantal armen in de verschillende landen.

    • Annemarie Coevert