Teeven deed niets fout in deal met drugshandelaar

Fred Teeven heeft de regels gevolgd in de omstreden overeenkomst die hij in 2000 met drugshandelaar Cees H. heeft gesloten. Die conclusie trok een meerderheid van de Tweede Kamer gisteren na een debat met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD).

De belangrijkste vragen waren gisteren of huidig staatssecretaris Teeven (VVD) in zijn tijd als officier van justitie de Belastingdienst wel buiten zijn overeenkomst met Cees H. had mogen houden, en of het College van procureurs-generaal tijdig goedkeuring had gegeven. Beide was het geval geweest, zei minister Opstelten gisteren.

Opstelten zei daarmee dat de verklaringen van afgelopen week in tv-programma Nieuwsuur van Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van H., en Dato Steenhuis, destijds voorzitter van het College van procureurs-generaal, niet klopten. Probleem was dat de minister daar geen schriftelijk bewijs van kon overleggen. Dus kon de Kamer haar controlerende taak maar slecht uitvoeren, constateerde de oppositie. Zij willen dat hij nog met een nadere toelichting komt.

De oppositie legde een verband tussen de integriteit van de officier van justitie toen en de geloofwaardigheid van Teeven als bewindspersoon nu. Maar volgens de minister had de keuze om de fiscus destijds buiten te sluiten niets met integriteit, maar met opportuniteit te maken. „De officieren wilden gewoon een zo groot mogelijke slag binnenhalen.”