EU wil één type telefoonoplader

None

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een plan dat telefoonfabrikanten dwingt om een universele oplader te gebruiken. Dit betekent vooral dat Apple de huidige Lightning-adapter van de iPhone zal moeten aanpassen.

Apple is een van de weinige smartphonefabrikanten die nu geen gebruik maken van micro-usb. Alle andere fabrikanten conformeerden zich vrijwillig aan een overeenkomst uit 2010. Een universele lader is makkelijker voor consumenten – ze hoeven er maar één te kopen voor het merendeel van hun gadgets. Dat scheelt volgens het Europarlement per jaar 51.000 ton aan elektronisch afval.

De EU-lidstaten moeten nog akkoord gaan met het plan. Het duurt tot 2016 voordat de wet in werking kan treden. Fabrikanten krijgen dan nog een jaar om hun producten aan te passen. Het ligt voor de hand dat Apple straks Europese iPhones inclusief verloopplug levert. Een plugje van Lightning naar micro-usb kost nu 19 euro.