‘Stafmedewerker zei dat ze jongens moest regelen voor Demmink’

Harro Knijff (L) advocaat van Joris Demmink en advocaat Matthijs Kaaks, voorzitter Robert Rubinstein en secretaris Ben Ottens van stichting "de Roestige Spijker" (vlnr) voorafgaand aan de civiele rechtszaak. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Stafmedewerker van Justitie Anna Storm van ’s Gravesande heeft tijdens een dienstreis verteld dat zij jonge jongens voor oud-topambtenaar Joris Demmink moest regelen, zo verklaarde oud-gevangenisdirecteur Jacques van Huet vandaag in de rechtbank.

Van Huet deed zijn verklaring tijdens een getuigenverhoor in de civiele procedure die stichting De Roestige Spijker heeft aangespannen tegen Demmink. Hij wordt beschuldigd van het seksueel misbruiken van minderjarige jongens.

Tijdens een dienstreis naar Londen in mei 1992 zou Storm in de bar van het hotel hebben verteld dat zij via een Haagse pooier jonge jongens moest regelen voor Demmink. “Ik weet honderd procent zeker dat zij dat gezegd heeft”, verklaarde Van Huet aan de rechter.

Storm heeft de uitspraken ontkend

De 60-jarige Storm, die al dertig jaar werkt op het ministerie van Veiligheid en Justitie, moest eerder deze week getuigen op verzoek van de Stichting De Roestige Spijker. Ze ontkende maandag bij deze rechter dat zij deze uitspraken gedaan heeft. Van Huet heeft destijds niets met de verklaring van Storm gedaan. “Ik zag er op dat moment geen misdrijf in. Ik wist niet wat hij met die jongens deed.”

Eerder tijdens de zitting verklaarde Van Huet dat hij voor 1992 al eens geruchten had gehoord over pedofiele contacten tussen Demmink en jonge jongens. “Het was een veenbrandje. De geruchten kwamen af en toe boven.”

Een collega zou tijdens een privédiner hebben verteld dat Demmink via Haagse pooiers contact legde met “vrij jonge jongens”. Van Huet weet niet hoe de collega aan die informatie kwam. “Ik denk niet dat ik daar toen verder op in ben gegaan”, verklaarde hij tijdens de zitting.

Later vandaag wordt gevangenisdirecteur Bart Molenkamp als getuige gehoord. Hij zou ook bij het gesprek in de hotelbar aanwezig zijn geweest.

Update 16.23 uur:
Het verhoor van getuige Bart Molenkamp dat vandaag ook plaats zou vinden is uitgesteld tot 25 maart. De rechter wil alle getuigen gelijk behandelen en vond dat Molenkamp de tijd moest krijgen voor zijn verhaal.

    • Anne Vegterlo