Snowboardster Mentel pakt goud op snowboardcross

Foto ANP

Snowboardster Bibian Mentel is de eerste paralympisch kampioen geworden op de snowboardcross. Ze pakte de eerste medaille voor Nederland in Sotsji en de eerste op de Paralympische Winterspelen sinds 2002. Lisa Bunschoten werd zesde.

In tegenstelling tot bij de Olympische Spelen gaan de paralympiërs alleen van het parcours af. Dat deden ze drie keer, waarna de beste twee tijden telden.

Mentel was in haar eerste run al ruim drie tellen sneller dan haar naaste concurrent en verbeterde zich in de tweede run door als enige binnen de minuut te finishen. De Nederlandse vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie mocht daardoor in haar laatste run als laatste starten. Voor ze van start ging was ze daardoor al zeker van goud.

Dat weerhield haar er echter niet van om nog sneller te gaan dan in haar eerste twee runs. Mentels totaaltijd was 1.57,43 minuten. Het zilver was voor Cécile Hernandez-Cervellon die 9,88 seconden toegaf. De Amerikaanse Amy Purdy was op 16,86 tellen goed voor brons. (Novum)