Schoonmakers stellen bazen ultimatum

De schoonmaakbranche kan zich waarschijnlijk weer gaan opmaken voor stakingen. FNV Schoonmaak heeft werkgeversorganisatie OSB tot maandagavond laat de tijd gegeven om op de eisen van de werknemers in te gaan, anders volgen er acties. Dat heeft vakbondsbestuurder Ron Meyer gisteren bekendgemaakt. Een aantal leden van de bond protesteerden gisteren op de Dam in Amsterdam.

Volgens Meyer is er weinig hoop dat de OSB voor maandagnacht voldoende toezeggingen doet. „En dan is het onvermijdelijk dat we gaan staken. Ik denk wel dat het dan korter duurt dan in 2012. We weten nu waar de zwakke plekken zitten.” In 2012 werd door de schoonmakers dertien weken gestaakt, steeds bij andere bedrijven.

Volgens Meyer spelen dezelfde kwesties als in 2012. De werknemers willen doorbetaald worden tijdens de eerste dagen ziekte. „Uit het onderzoek dat we toen als compromis hebben gekregen bleek ook dat straffen bij ziekte niet helpt.” Volgens de FNV’er willen de werkgevers alleen doorbetalen als bij langdurige ziekte de vergoeding omlaag gaat. „Van de zotte”, vindt Meyer. (Novum)