Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rutte: alle Marokkanen over één kam scheren is geen oplossing

Archieffoto ANP / Bart Maat

Er zijn problemen met bepaalde groepen mensen in Nederland, maar die los je niet op door iedereen over één kam te scheren. Dat zei Rutte zojuist tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij reageert op de commotie die ontstond na de uitspraken van Geert Wilders.

Het grootste deel van de Marokkaanse gemeenschap is goed geïntegreerd, zei Rutte.

“Problemen in de Marokkaanse gemeenschap moet je benoemen, maar met de hele groep wegzetten los je niets op.”

Wilders zei afgelopen woensdag voor de camera van de NOS tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag dat de stad beter af zou zijn met wat minder Marokkanen. Over de uitspraak ontstond veel ophef. Zo zei PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman dat hij van de uitspraak moest ‘braken’. Een lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA moest een ongepaste tweet later inslikken.

Asscher: uitspraken zijn schandalig

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemde de uitspraken in een interview met De Persdienst “schandalig”, omdat de PVV-leider daarmee ‘willens en wetens mensen wegzet’. “Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken”, aldus Asscher. “Ik denk dat dat de meest effectieve reactie is.”

De uitspraak van Asscher was volgens Rutte geen stemadvies namens het kabinet. Hij zegt dat de kiezer komende woensdag een keuze kan maken, “dat lijkt me een statement of fact“. Bovendien heeft Asscher niet opgeroepen om niet op de PVV te stemmen, aldus Rutte. Eerder beantwoordde hij al Kamervragen over het vermeende stemadvies.

Rutte: iedereen kiest zijn eigen woorden

Rutte zei de emotie over de uitspraken van Wilders “heel goed” te begrijpen:

“Iedereen mag zich hiermee bemoeien en iedereen moet zijn eigen woorden kiezen.”