Rusland verbiedt kritische websites

Aan de vooravond van de annexatie van de Krim zondag escaleert de militaire, politieke en financiële toestand in Rusland en Oekraïne. De Russische regering stuurt extra troepen naar de Krim en de grens met Oekraïne en laat de luchtmacht boven de Middellandse Zee oefenen. In Donetsk, een industriestad in Oekraïne zijn gisteren bij rellen tussen nationalistische en pro-Russische betogers zeker één dode en tientallen gewonden gevallen. En in Moskou is een aantal kritische journalistieke websites op last van justitie verboden.

De censuurmaatregelen die de Russische justitie gisteren tegen corruptieblogger Aleksej Navalny, schaakgrootmeester Gary Kasparov en de sites Elke Dag en Grani nam, werden vandaag verder op de spits gedreven. Ook radiostation Echo Moskvy ligt onder vuur van de autoriteiten. Omdat Echo Moskvy plaats biedt aan Navalny werd de site van de zender deels geblokkeerd. Het radiostation, dat werd opgericht tijdens de glasnost van van partijleider Gorbatsjov, is zeer populair bij de middenklasse.

Vandaag verdween de journalistieke website Lenta, waar gisteren de hoofdredacteur onder druk van het Kremlin was ontslagen, zelfs even helemaal. Volgens Lenta kwam dat door een cyber-aanval. Ook andere sites werden vanmorgen belaagd door hackers. Zelfs de site van president Poetin ging een uur uit de lucht. Onduidelijk is wie er achter de aanvallen schuil gaan.

De toenemende spanningen in Oost-Europa veroorzaakten op de financiële markten nervositeit. Op de beurs in Moskou tuimelden vanmorgen de koersen naar het laagste punt sinds de kredietcrisis van 2009. Na de lunch krabbelde de index wel weer wat op. Maar het verlies van met name de Spaarbank duidde op kapitaalvlucht. De koers van de roebel daalde naar het laagste punt ooit. Ook elders in Europa leden de beurzen forse verliezen.

Gisteren voorspelde ex-minister Koedrin van Financiën dat er in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer 50 miljard dollar uit Rusland zou worden weg gesluisd. Dat zou meer zijn dan in het laatste half jaar van 2013 uit Rusland verdween.

    • Hubert Smeets