Queen op ballet, Boekids voor Einsteins en de Boekennacht

Beeld uit de balletvoorstelling van de Franse choreograaf Maurice Béjart over Queens Freddy Mercury, Ballet for Life. Foto Francois Paolini

Weekend! Twee dagen ultieme rust, behalve dit weekend. Literaire zwervers kunnen vanwege het naderende einde van de Boekenweek vanavond naar de Amsterdamse Boekennacht. Gameliefhebbers verzamelen zich zondag in de Melkweg voor Barcraft: barhangen bij de wereldkampioenschappen van Starcraft 2.

KIJKEN // The Grand Budapest Hotel

in diverse bioscopen

Een film van Wes Anderson is als leven in Technicolor: zoveel kleur en actie tegelijk dat je oogbollen bijna ontploffen. Zijn meest recente film, die gisteren in première ging, is weer zo’n kleurenschouwspel. The Grand Budapest Hotel gaat over een zalmroze hotel in de fictieve Oost-Europese staat Zubrowska, en speelt zich af tijdens het interbellum. Hoofdpersoon van de film is de conciërge Monsieur Gustave (Ralph Fiennes), die verdacht wordt van de moord op Madame D. (Tilda Swinton met latexrimpels). Ze laat hem een peperduur schilderij na, en dat vinden haar kinderen (Willem Dafoe en Adrian Brody) natuurlijk niet pluis.

De film krijgt lovende recensies alom. NRC-filmredacteur Coen van Zwol omschrijft Andersons nieuwste als een “avontuur vol slapstick en achtervolging”. Van Zwol geeft (€) de film vier sterren:

The Grand Budapest Hotel is een magische kijkdoos; sensueel en lichtvoetig. Maar wel bevolkt door mensen van vlees en bloed. (…) Dat in deze in nostalgie gedrenkte fata morgana weinig plaats is voor ernst of heftige emoties, zij Anderson vergeven.”

Bekijk de trailer:

Meer film: Offscreen Film Festival in de Melkweg
vrijdag 14 maart, 20u, Melkweg Cinema, Amsterdam
Nog meer film dit weekend, want in het kader van het jaarlijkse Brusselse Offscreen Film Festival vertoont de Melkweg Cinema een selectie van de beste Offscreen films dit jaar. ​Offscreen is voor liefhebbers van onafhankelijke filmmakers, cultklassiekers en offbeat genres. Vanavond kun je naar Camille 2000, van regisseur en eregast van het festival dit jaar, de eroticafilmmaker Radley Metzger.

FESTIVAL // Boekids

zondag 16 maart, Humanity House & Paard van Troje, Den Haag, 11 euro

Voorstellingen, workshops en wetenschap, daar draait het festival Boekids om. Het thema van dit jaar is ‘Generatie Einstein’. Het festival daagt alle Einsteins (zowel kinderen tussen 4 en 14 jaar, maar ook volwassenen) uit om mee te doen met de digi graffiti muur, het Boekids Lab, het Bookcamp, de Leesclub en DJ Roulette. Maar je kunt ook een college rappen volgen van Willie Wartaal of de presentatie van Eefje de Vissers ‘Haags Lied’ bijwonen. De Visser geeft ook een workshop singer-songwriting. Oplossingsgerichten gaan naar de Repair Kid om apparaten te repareren of er nieuwe creaties van te maken. Bekijk het volledige programma voor alle workshops.

Bekijk hier een impressie van vorig jaar:

Je kunt je tot vanmiddag 17u inschrijven zodat je zeker bent van een plekje in de talloze workshops.

GAAN // Ballet op Bohemian Rhapsody

vrijdag 14 en zaterdag 15 maart, 20.30u, zondag 16 maart 14u, Koninklijk Theater Carré, 25 tot 84 euro

Dat Queen en ballet uitstekend samen gaan bewijst Ballet for Life, de bombastische balletvoorstelling uit 1997 van de Franse choreograaf Maurice Béjart (1927-2007) over het leven van Freddy Mercury. Die is sinds donderdag te zien in Carré. Met muziek van Queen en Mozart, modehuis Versace tekende destijds voor de kostuums. NRC-dansrecensent Francine van der Wiel omschrijft (€) over het dansspektakel als een “caleidoscopische opeenvolging van scènes die aspecten uit het leven van Mercury verbeelden: de showman, de herenliefde, en aids, de ziekte die hem velde”:

“Met de dood als rode draad is Ballet for Life toch een opgewekte, wervelende show, soms ontroerend, dan weer bombastisch en gevaarlijk naar kitsch overhellend, net als de clips en stadionspektakels van Mercury en kornuiten.”

Bekijk een impressie:

GAAN // Barcraft

zondag 16 maart, 13u, Melkweg Amsterdam, kaarten 5 euro

Alle gamers verzamelen: aanstaande zondag kun je in de Melkweg terecht voor de tweede editie van Barcraft. Barcraften is met een groep vrienden in een kroeg kijken naar pro-gamers die een online game proberen te winnen. Een beetje zoals met je vrienden de kroeg in voor voetbal, maar dan anders. Barcraft ontleent z’n naam aan de populaire online game Starcraft 2, want dat is het spel dat aanstaande zondag gespeeld wordt.

Starcraft 2 is volgens de organisatie van Barcraft, Duh-Events, misschien wel “één van de meest gespeelde en bekeken competitiegames” ter wereld. Daar gaat niet alleen grof prijzengeld in om, hun community is ook groot. Het eerste Barcraft-evenement vond plaats in de Verenigde Staten in 2011. Er zijn inmiddels ook Barcrafts voor Street Fighter (‘Barfights’) en Dota 2 (‘Pubstomps’). Overigens is Twitch TV ook zo’n platform waarop je livestreams van gamers kunt volgen.

Aanstaande zondag worden de wereldkampioenschappen van de Intel Extreme Masters gespeeld in de Spodek-arena in Polen. Te winnen prijzengeld: 250.000 dollar. Naast Starcraft II: Heart of the Swarm staat deze keer ook League of Legends centraal.

Bekijk een eerdere reportage over een Barcraft-evenement in het Verenigd Koninkrijk:

GAAN // Boekennacht

centrum Amsterdam, start 19.30u bij standbeeld het Lieverdje op het Spui, gratis toegankelijk

Vanavond kun je literair verantwoord door het centrum van Amsterdam zwerven tijdens de zesde editie van de Boekennacht. Op het programma staan onder meer ‘reizen door het brein’ met Dick Swaab, met webredacteuren surfen door een recensieweb en genieten van de hilarische pelgrimage van Tosca Niterink en Anita Janssen. Om het reisthema van de Boekenweek trouw te blijven wordt het live tijdschrift Peppy Miller vannacht een reistijdschrift. In de cafés vertelt Peter van Ruijven over de eerste Nederlandse reis van Nederland naar Java en bezoekers kunnen deze Boekennacht ook de het heelal in met ruimtereisverhalen. De nacht wordt geopend door schrijver Herman Koch bij standbeeld het Lieverdje op het Spui.

Ook kun je de twee tentoonstellingen ‘Heinekens Amsterdam’ (Stadsarchief) en ‘Ramses Shaffy, de tentoonstelling’ (Bijzondere Collecties UvA) gratis bezoeken.

Bekijk hier een impressie van de vierde Boekennacht (2012):

    • Judith Laanen