Pieter Boskma wint Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014

Pieter Boskma Foto Corbino

Dichter Pieter Boskma heeft de Ida Gerhardt Poëzieprijs gewonnen, een tweejaarlijkse poëziebundelprijs. Dat heeft de jury vanavond in Zutphen bekendgemaakt.

Boskma wint de prijs voor zijn bundel Mensenhand, volgens de jury een ‘episch bouwwerk’ dat voortborduurt op eerdere bundels De aardse komedie (2002) en Doodsbloei (2010):

“Mensenhand is een relativerend afscheid van diepe rouw. Met krachtige lyriek, vol speelse allusies op klassieke voorgangers en, meer dan vroeger, onverhoeds verlucht met badinerende intermezzo’s.”

Andere genomineerden waren René Puthaar (Het wilde kind, Atlas Contact) en Marjoleine de Vos, (Uitzicht genoeg, Van Oorschot). De vakjury van de prijs bestaat uit dichter, journalist Wim Brands en dichter, criticus Arie van den Berg.

De Ida Gerhardt Poëzieprijs bestaat sinds 1998 en werd ingesteld door de gemeente Zutphen. De poëzieprijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500 en werd in het verleden gewonnen door onder andere Kees ’t Hart, Anneke Brassinga en Nachoem M. Wijnberg.

    • Roderick Nieuwenhuis