‘Niet voor de luxe, maar voor het dagelijks brood’

Twee weken na het eerste debat strijken de makers van radioprogramma TROS Kamerbreed neer in hetzelfde strandpaviljoen. Dit keer verloopt het verkiezingsdebat ordelijk. Lilian Janse krijgt alle gelegenheid haar woordje te doen.

De presentator vraagt waarom ze een krantenwijk loopt. „Heeft u zo weinig centen?” Ze antwoordt dat ze het doet om meer te bewegen. Later: „Dat zei ik om er van af te zijn. Zoiets vraag je toch niet? Het leven is duur genoeg. Ik heb studerende kinderen.”

Over de vraag of ze eventueel wethouder zou willen worden, heeft ze „totaal niet” nagedacht. „Ik zeg niet bij voorbaat nee. Maar het gaat er vooral om of daar een kundige persoon zit.”

Een mogelijk „breekpunt” tijdens de onderhandelingen zou de koopzondag zijn. „Ik eis dat er geen koopzondagen meer bij komen.” Ze vindt dat Vlissingen de prijzen moet verlagen om van de grond af te komen die de gemeente negen jaar geleden kocht van de scheepswerf Koninklijke Schelde. „De grond is veel te duur gekocht, we moeten ons verlies nemen.”

Een andere manier om het tekort van ongeveer 250 miljoen euro terug te dringen, is bezuinigen op culturele festivals. „We gaan niet voor luxe, maar voor het dagelijks brood.”

Tijdens een discussie over het declaratiegedrag, de zogenoemde bonnetjesaffaire die de burgemeester de kop kostte, krijgt Lilian Janse het opnieuw aan de stok met Pim Kraan van de Lokale Partij Vlissingen. Ze verwijt hem te hebben gelekt naar de pers, en daardoor de positie van de burgemeester nog vóór een debat in de gemeenteraad onhoudbaar te hebben gemaakt. „Die kwestie is op een smerige manier naar buiten gebracht. U zoekt sensatie. Je schaamt je burger van Vlissingen te zijn. Ik wil fatsoenlijk zijn. Recht door zee.”

De reacties na afloop zijn positief. „U komt goed uit uw woorden”, zegt de radioverslaggever. Een lokale politica van GroenLinks vindt wel dat Lilian Janse te veel aandacht krijgt in de media. „Ze wordt eigenlijk misbruikt.”