Niet echt Peruaans, maar wel echt lekker

Deze maand serveert de thuiskok van dienst elke vrijdag een Peruaans geïnspireerd recept. Dat ‘geïnspireerd’ zal er niet voor niets staan, vermoedt een lezer op www.nrc.nl/koken.

Zo is het, om drie redenen is Peruaanse authenticiteit niet het streven. Ten eerste is een aantal ingrediënten niet of moeilijk in Nederland te verkrijgen. Ten tweede zie ik niet in waarom er geen staafmixer zou mogen worden ingezet om een soep te pureren. Omdat zo’n handig apparaat in de binnenlanden van Peru niet voorhanden is? En ten derde kan ik het nooit nalaten om al kokendeweg toch wat anders te doen dan is voorgeschreven.

Ook bij het recept van vandaag speelt de verkrijgbaarheid van de ingrediënten. We hebben hier nu eenmaal niet de keuze uit tientallen soorten pepertjes, noch kennen we queso blanco. En ik zet er toch de staafmixer in. Wie het er niet mee eens is of een beter idee heeft, www.nrc.nl/koken staat open voor reacties.

Verhit een eetlepel olie in een soeppan. Fruit de gesnipperde ui een minuut of vijf op een zacht vuur. Laat de gesnipperde knoflook, het gesnipperd pepertje en de aardappelblokjes een paar minuten meebakken. Voeg de bouillon en de tomaten toe. Laat de soep op een zacht vuurtje sudderen tot de aardappels gaar zijn.

Houd wat blokjes gare aardappel achter. Maak er met behulp van een staafmixer, blender of roerzeef een gladde soep van. Voeg de kokosmelk toe, verdun de soep eventueel met wat bouillon of water. Laat de soep nog tien minuten zachtjes koken. Breng de soep zo nodig verder op smaak met zout en limoensap.

Verdeel de soep over de borden. Leg in elk bord wat blokjes feta, een paar achtergehouden blokjes gare aardappel, een paar blaadjes koriander en plakjes hard gekookt ei.

    • Joep Habets